Jump to content

Batikolj otthon, készíts színes csodákat

2016. 05. 03. 16:00

Megunt ruhadarabjainkat nem feltétlenül kell kidobni. A batikolás egy olyan régi technika, amelyhez időnként visszanyúl az ember. Ajándéktárgy, vagy használati eszköz is feldobható ezzel a technikával. Készíthető batikolással falikép, terítő is.

Nem csak ruhát, hanem akár vászontáskát, unalmas bevásárló szatyrot is megspékelhetsz kicsit, ha batikolod. A batikolás, – aki még nem ismeri – az a technika, amely során szabálytalan körök és vonalak keletkeznek az anyagon. Ennek kivitelezési menete a mártogatás.

A batikoláshoz kell az a ruhanemű, amelyen a különleges mintákat szeretnénk látni. Ám ez az anyag pamut legyen, ugyanis a műszálas szöveteket nem fogja be kellően az új szín és egyáltalán nem azt az eredményt kapjuk, mint amit szeretnénk. Szükség lesz ruhafestékre, valamint sóra és ecetre, amelyek a szín fixálásához kellenek. Ahhoz, hogy a ruhán kialakulhassanak a foltok, minták, vonalak, meg kell kötözni. Erre a spárga vagy a műanyag zsineg a megfelelő. Hogy a festék ne fogja be a kezed és ne szívódjon be káros anyag a bőrödön keresztül, húzz gumikesztyűt.
Nem árt némi elővigyázatosság a lakás, a helyiség épségének megóvása érdekében. Fogj be egy olyan edényt, amit nem sajnálsz, ha festékes lesz. Az asztalt, amin az egész batikolási folyamat végbe fog menni, takard le vászonterítővel, vagy valamiféle fóliával. Köss magad elé kötényt. Ez a módszer igen nagy felfordulást okozhat lakásunkban, ám a végeredmény magáért fog beszélni, így elfeledhető a káosz is.
Könnyebben befogja a festék a batikolni kívánt anyagunkat, ha kimossuk a művelet előtt. Ha az egész ruhanemű felületét batikolni szeretnénk ráadásul több színnel szeretnénk dolgozni, akkor mindig a legvilágosabbal kell kezdeni. Azt sem szabad feledni, hogy akárcsak a vízfestéknél, a színek keveredésével más árnyalatokat kapunk, ez ugyanúgy működik a batikolásnál is.

Ne számíts teljesen szabályos mintákra. A batikolás éppen ettől olyan szép. Viasszal is besegíthetsz a mintázásba. Ez azt jelenti, hogy gyertyát kell felolvasztani egy edényben, majd szabad kézzel, esetleg sablon segítségével vigyük fel az olvadt viaszt a ruha felületére. A viasz gyorsan kihűl és kezelhetetlenné válik, így érdemes újramelegíteni. Ahová a viaszt felvisszük, azt a területet a batikoláshoz használt festék nem fog majd be. Ha a viasszal kialakítottuk a megfelelő mintát, hagyjuk hűlni, csak ezután kezdjük meg a batikolást, vagyis csomózzuk a ruhát. Ezután kell a megfelelő színekbe mártogatni az anyagot, majd mikor már kellően megszívta magát a színekkel, akkor ecetes és sós oldatba kell mártani az anyagot, utána pedig langyos vízzel öblíteni. Ezt a mozzanatot legalább három alkalommal meg kell ismételni ahhoz, hogy a szín igazán az anyag részévé váljon. Még egyszerűbb a művelet, ha csak egy színt akarunk használni. Ilyenkor a kötözött anyagot teljes egészében az edénybe lehet helyezni, és legalább 5 percig hagyjuk ázni. Igen ám, de valahogy a viasztól is meg kell szabadulni. Ezt úgy teheted meg, ha a megszáradt ruhadarabot kivasalod, de az anyag és a vasaló közé tegyél újságpapírt. Hő hatására a viasz megolvad, és a papírhoz ragad. Ezt addig kell ismételni, amíg el nem távolítod az összes viaszt.