A növény virága nyíláskor világos narancsszínű, míg megszáradás után lángvörös lesz. Gyenge illatú, kesernyés ízű. A fészekből kicsipkedett szirmok szolgáltatják a fűszert.
Festőnövénynek is nevezik, mivel két festékanyagot: a vízben oldódó salfor-sárgát és a vízben nem oldódó salfor-vöröset tartalmazza. A cukrászati és a borászati iparban, valamint egyes konyhaételek, italok, tészták, sütemények, gyógyszerek színezésére használják.
Termesztése: A melegebb fekvésű talajt kedveli. Magját ősszel vagy tavasszal 40-50 cm-es sortávolságra vetik. A virágot a teljes virágzáskor folyamatosan gyűjtik, és árnyékos helyen szárítják. Házi termesztés esetén legjobb a magvakat áprilisban vetni, naposabb helyre 15-20 cm-es tőtávolságra. Különösebb gondozást nem igényel.
Tipp! Sáfrányfesték
Italok, cukorkák és élelmiszeripari készítmények festéséhez áztatással, kivonással vagy timsós főzéssel nyerik a színező anyagot. Sárga szín eléréséhez kevesebbet, míg vörös színárnyalathoz többet kell használni.