Jump to content

Tornacipő tuning

2016. 07. 28. 10:52

Vászon alapanyú tornacipőinket könnyedén dekorálhatjuk, sőt, meg is tudjuk megmenteni azokat a részeket, ahol esetleg foszlásnak indult, vagy elhasználódott.

Alapanyagok:

- Textilfesték
- Mintás textil (max. 50x50 cm)
- Textil decoupage ragasztó vagy textilragasztó
- Ecset
- Olló
- Filctoll
- Tű, cérna (varrógép)

A régi talpbetétet szedjük ki, és bontsuk le róla az anyagot. A belső szivacsos részt rajzoljuk körbe a textilen 1 cm ráhagyással és ugyanezt tükrösen is végezzük el.

Fordítsuk színnel egymás felé a részeket, majd varrjuk össze úgy, hogy a tetején (a lábujjaknál) kihagyunk egy kb. 5 cm részt, itt tudjuk kifordítani. Miután ezt megtettük, dugjuk bele a talpbetétet és a szabadon hagyott részt rejtett öltéssel varrjuk össze.

Ezután varrógéppel szegjük le a szélektől 3 mm-re, és már el is készült az új talpbetét. A cipő nyelvét fessük be az anyaghoz passzoló színű textilfestékkel. Várjunk egy órát, míg megszárad.

A cipő orrának díszítéséhez tegyük a cipő elejét az anyagra és 2 cm-es ráhagyással rajzoljuk körbe. Kenjük be ragasztóval a kivágott anyag egyenes részénél, hajtsuk vissza azt, kb. 5 mm szélességben, így szép eldolgozást kapunk.

Kenjük be ragasztóval a cipő orrát, és simítsuk rá az anyagot. Óvatosan vágjuk le a felesleges széleket néhány mm ráhagyással.

Ezt kisollóval "tűzködjük" be a cipő gumírozott széléhez és várjuk meg a teljes száradást.