Jump to content

Csinálj illatos potpourrit

2016. 11. 28. 10:56

Házilag jobb illatosítót készíthetünk virágokból, levelekből, bogyósokból, mintha boltban vennénk meg. Ráadásul magunk állíthatjuk össze az aromákat.

A levegőillatosítás szokása nem új keletű dolog: amíg Indiában füstölögtek, addig a viktoriánus Angliában cserépedénybe helyezett illatos virágszirmokat rothasztottak (innen az elnevezés is: potpourri = rothasztó edény). A régen divatos, most ismét felfedezett szobai illatosító egyveleg egyszerűen elkészíthető, sőt gyakran jobb eredményt érhetünk el házilag, mint a boltokban kapható fáradt utánzatokkal.

Minden illatos növényrész szerepelhet benne: a kertben termett levendula, rozmaring, bazsalikom, rózsaszirom, virágok, bogyók, meggylevél, továbbá citrushéj vagy -szelet, fahéj, ánizs.

A mixelésnek csak a kerti kínálat szabhat határt.

Jól mutatnak a különböző színárnyalatú virágszirmok: a szarkaláb sárga, rózsaszín vagy kékes-lilás virágai, a levendula jellegzetes illatú virágfüzérei vagy a here gömbvirágzata. Az illatos levelek közül használhatunk babérlevelet, citromillatú muskátli levelét, a termések közül borókabogyót. Gyakran alkalmazzák különböző nőszirmok gyökérporát is.

A virágszirmokat, leveleket és a citrushéjat szárítsuk meg rácson. Ez kb. 7-10 napot vesz igénybe. A szárított leveleket és a virágszirmok egy részét morzsoljuk szét, majd dolgozzuk össze.

Érdemes a rózsaszirmok egy részét egészben hagyni, ez lesz a díszes rész. A keveréket töltsük csinos üvegbe, majd tetszés szerint csepegtessünk bele illateszenciát (levendulaolajat, rózsaolajat) majd fedjük le. Az edényben 5-6 hét alatt összeérnek az illatok, ha rendszeresen forgatjuk az edényt és tartalmát.

A kész keveréket napi egy óra hosszat hagyjuk szabadon párologni, ez idő alatt kellemes illatot terjeszt a lakásban. Ha gyengülne a pot pourri hatása, a jövő évi gyűjtésig néhány csepp illóolajjal bármikor felfrissíthető.

(Forrás: http://hobbikert.hu/)