Jump to content

Tojásfestés másként: zöldséggel és fűszerrel

2017. 04. 05. 17:05

A vöröshagyma héj levébe áztatott tojásnak a színét semmivel sem lehet összekeverni. Ám a festéken és a hagymaleven kívül is vannak még olyan zöldségek, amelyek elképesztő színt kölcsönöznek a tojásnak.

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, mondhatni főünnepe. A Biblia szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt. A vallási vonatkozáson kívül a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak. Sőt a húsvét egybeesik a tavaszi nap-éj egyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel is, amelynek elemei a feltámadás, az újjászületés.

Az ünnepnek vannak klasszikus szimbólumai, mint például a tojás és a nyúl. S mivel az évek során a tojás nőtte ki magát a legkedveltebb szimbólummá, azt is eláruljuk, mit jelképez, és azt is, hogy miként festheted meg különlegesen.

Tojás és húsvét

A húsvéti ünnep elmaradhatatlan eleme a tojás. Nagyon egyszerű a magyarázata a jelenlétének, ugyanis az, az újjászületést szimbolizálja. A keresztény hitvilág pedig Jézus feltámadását, újjászületését ünnepli, így a tojás és a húsvét kapcsolata.

Ami a tojásfestést és a piros színt illeti, két külön történet. A tojásfestés, valaha pogány szokás volt, és keresztény hagyománnyá, csak a rómaiaknak köszönhetően vált. A piros szín pedig kínai hagyományozódás. A Nap tiszteleteként a kínaiak már 5000 évvel ezelőtt a tojást pirosra festették.

Fess tojást zöldséggel!

A piros tojást pedig kétféleképp kaphatunk: festékkel és a hagyma levének színével. A dolog szépsége az, hogy nem csak a vöröshagymát foghatjuk be a festésre.

Például a spenót pazar zöld színt kölcsönöz a tojás héjának, ami pedig a legjobb, hogy a mélyhűtött változata is felhasználható. A tojások megfestéséhez a leveleket apróra kell vágni, és vízzel felönteni, húsz percen át forralni, majd beletenni a tojásokat, és várni, amíg azok át nem veszik a spenót színét. Persze ne a markáns mélyzöld színre számítsunk, hanem világosabb zöld színre, amit viszont más festékkel nem tudnánk előállítani.

A vöröskáposzta is remek tojásfestéknek ígérkezik. Noha ne vörös, hanem sokkal inkább lágy kék színű tojásokra számítsunk. Ahogy az előbbi verziónál, úgy most is öntsük fel a káposztát annyi vízzel, hogy ellepje, majd főzzük, hagyjuk kihűlni és tegyük bele a tojásokat.

Sárga tojásokat is készíthetünk, igaz, hogy ahhoz nem egy zöldségre, hanem egy fűszerre , a kurkumára esz szükségünk. Egy félig teli láboshoz adjuk egy púpozott evőkanál kurkumát, és főzzük húsz percig. Majd mehetnek bele a tojások.

Ha viszont a régi iskolára esküszöl, akkor vörösesbarna árnyalatokat kaphatsz a vöröshagyma héj levébe áztatott tojásokkal. Néhány héj egy kis víz és kész is a vörös tojás.

 

(Forrás: kezmuvesseg.co.hu | Kép: pixabay.com)