Jump to content

Készíts bábjátékot a gyerekeknek!

2017. 04. 14. 07:40

Az egy-két éves gyerekek még nem ábrándoznak csillogó-villogó játékokról, és kézügyesség sem kell hozzá, hogy természetes anyagból készült bábokat varrjunk nekik. Ha ezekkel játszunk el egyszerű jeleneteket, akkor a Waldorf-módszer szerint gondoskodásra taníthatjuk a gyerekünket.

A játéknak fontos szerepe van a gyerekek fejlődésében, de ez nem feladatmegoldást vagy gyakorlást jelent a Waldorf-pedagógia szerint. Inkább az a fontos, hogy partnerek legyünk a játékban, közben is példát mutassunk, és biztosítsuk a játékhoz szükséges eszközöket és biztonságot.

A játékoknak ráadásul nem kell bonyolultnak lenniük, egy kisebb gyerek örömmel játszik el egy pomponnal vagy néhány kupakkal, és magunk is készíthetünk viszonylag egyszerű játékokat természetes anyagokból. Most azt mutatjuk meg, hogyan varrhatunk filcből és gyapjúból bábokat két év alatti gyerekeknek, és hogyan játsszunk velük a Waldorf-módszer szellemében.

Hozzávalók:

  • kártolt, nemezelt gyapjú*
  • fonal vagy cérna
  • éles olló
  • bőrszínű pamutanyag
  • tű és cérna
  • hímzőtű hímzőfonal, amely illik a bőr- és a hajszínhez
  • gombostű
  • színes filcanyag karton
  • hajszínű kártolt, nemezelt gyapjú*
  • színes anyag (választható)

    * Felhasználás előtt óvatosan húzogatva kártolja meg a gyapjút, hogy a szálak szétváljanak. A fésűszerű kézi kártoló felgyorsítja a folyamatot.

1. A nemezelt gyapjúból készítsen egy kb. 4 cm átmérőjű tömör fejet. A fejet borítsa be egy nagyjából négyzet alakú gyapjúanyaggal, majd fonallal kösse le a lelógó részeket. A lelógó anyag egy részét hagyja meg, hogy tartást adjon a nyaknak.

2. A fejet borítsa be szorosan négyzet alakú, bőrszínű pamutanyaggal. A szálirány függőlegesen fusson. Hajtsa egymásra a széleket hátul, és varrja össze.

3. A pamutanyag felső részét húzza hátra a fej hátsó részére, hajtsa vissza, majd varrja le. Egy hosszú fonalat tekerjen körbe a fej alsó részén, hogy nyakat kapjon.

4. Hímezzen a fejre egyszerű arcvonásokat. Használjon a jelöléshez gombostűt, ha szükséges.

5. Készítse el a törzset. Vágjon ki egy kb. 9x14 cm-es filcanyagot, majd a rövidebb oldalakat varrja össze, hogy egy hengert kapjon. Fordítsa ki, hogy a varrás belül legyen. Vágjon ki kartonból egy kis korongot, amely illeszkedik a henger aljához, s egy picivel nagyobb filckorongot a törzs befejezéséhez.

6. Hajtsa vissza a henger felső szélét, s néhány öltéssel húzza össze. Varrja a hengert a fejhez.

7. Tömje ki a testet gyapjúval, de ne legyen túl tömör. Illessze az aljába a kartonkorongot, helyezze rá a filckorongot, majd öltögesse a henger alsó részéhez.

8. Varrjon gyapjúból hajcsomót a báb fejére.

9. Ha fel szeretné öltöztetni a bábot, készíthet neki ruhákat színes anyagból.

(Forrás: Kreatív játékok kisgyermekeknek című könyv - Gabo Kiadó)