Jump to content

Íróasztali lámpa felújítása spray festékkel

2017. 08. 10. 14:28

A kopott, piros íróasztali lámpa évtizedek óta szüleim padlásán porosodott. Hogy mi célból tették el az ütött-kopott, erősen amortizált szerkezetet nem tudom, de igazi örömmel találtam meg a limlomok között egy olvadós, nyári napon.

Átszínezve, kicsit felújítva remekül fog illeni a rózsaszín lányszobába – gondoltam, és így is lett. Na de ne szaladjunk ennyire előre.

Ez volt a nem túl mutatós alap.

Felhasznált festékek:

  • Pinty Plus Tech horgany alapozó 
  • Pinty Plus Kréta festék spray Rose Garden 
  • Pinty Plus Evolution akril arany festék 
  • Pinty Plus Basic szintetikus festék 

Első körben alaposan megtisztítottam a felületet, majd Tamással atomjaira szedettem a lámpát. Itt újabb tisztítás következett, hiszen a tartós festés egyik kulcsa a tiszta, zsír és pormentes felület.

A régi kábelt, kapcsolót és foglalatot kukáztam, a régi förmedvények helyére örömmel terveztem be arany színű textil kábelt, melyet a Tilka textil kábel és lámpa manufaktúrából szereztem be. Itt több mint 50 féle gyönyörű színből lehet választani, a különleges és trendi textilkábelek mellé pedig  szerelvények is kérhetők.

A lámpatestet és a kilátszó csavarokat Pinty Plus Tech horgany alapozóval alapoztam a tartósabb tapadás érdekében.

Teljes száradás után jöhettek a festékek. A rózsaszínre tervezett részekre halvány rózsaszín Pinty Plus Chalk Paint-et hordtam fel. Figyelem! A kréta festéket érdemes festés előtt nagyon sokáig, akár 3-5 percig is rázogatni, hogy jól felkeveredjen a festék. Sőt, menet közben is időnként meg-meg rázni, ellenkező esetben fehér foltos lehet a végeredmény.

A festék tökéletesen fedett már elsőre is, bársonyos, kissé poros felület jött létre a festés után.

Az aranyra tervezett alkatrészeknél Pinty Plus Evolution akril festéket használtam, a búra belsejének festése során a már elkészült rózsaszín külső részt maszkolószalaggal és folpackkal védtem a festékfelhőtől.

A kréta spray-vel fújt részekre matt lakkot terveztem, de végül a Pinty Plus Basic rózsaszín árnylatú oldószeres sprayfestéke mellett döntöttem. Ez a festék egy nagyon magas fényű változat, de a matt krétafestékre fújva elképesztően kellemes selyemfényűvé vált.

(Forrás: kezmuvesseg.hu)