Jump to content

Így nyomtass Post-itre!

2017. 09. 02. 11:49

Rikító ragadós kis cetli, amit minden irodában megtalálhatsz, röviden így lehetne összefoglalni a Post-itet. A színes lapocska rengeteg felületre tapad és egymás után többször is átragasztható, ezt használjuk most ki a következő nyomtatási technikánál!

Hozzávalók

Tudtad, hogy a Post-itet a 60-as években találta fel a 3M egyik dolgozója és csak véletlenül lett kanárisárga? Csak újrahasznosítottak hozzá egy rakás sárga hulladékpapírt. Na de nem is ez a lényeg, hanem, hogy erre a rikító kis cetlire hogyan lehet nyomtatni vicces, biztató üzeneteket. Kell hozzá egy sablon, Post-it és egy nyomtató. A sablont én saját magamnak készítettem, amit itt tudsz letölteni. De készítheted kézzel is, csak körbe kell rajzolni a cetlit a papíron, beszkennelni és egy képszerkesztővel ráírni a kívánt szöveget.

Első lépés

Egy üres sablont nyomtass először, ezt a legcélszerűbb, mert így festéket sem pazarolsz közben. Ezután a kerethez igazodva ragaszd rá a Post-iteket egyesével a papírra. Jól nyomkodd és simítsd rá, hogy még véletlenül se jöjjön le a nyomtatóban. Helyezd be a nyomtatóba a Post-ites papírt, úgy hogy a nem ragadós felére nyomtassa a mintát. Figyeld meg a nyomtatódat, melyik felére nyomtat a papírnak és az alapján tedd bele.

Nyomtatás

Ezután szerkeszd meg a kis üzeneteket, úgy, hogy a keretet töröld ki, hogy ne nyomtassa rá újra a papírra, és pont a Post-itek közepére kerüljön a szöveg. Én nagy izgalommal vágtam bele a nyomtatásba, nem szerettem volna, hogy begyűrje a papírt, de szerencsére semmi gond nem volt. A lapocskák tökéletesen ragadtak a papírhoz és a szöveg is pont jó helyre került. Tipp: Egy üres sablont annyiszor használhatsz fel, ahányszor csak szeretnél, nem kell újat nyomtatni!

Ragasztás

A kész kis üzeneteknek nagyon sok felhasználási lehetősége lehet. Tanároknak különösen jól jöhet dolgozatok javításánál, leckék átnézésénél, csak ráragasztunk egy-egy cetlit a papírra, amit a gyerekek tovább tudnak ragasztani, mint egy matricát. A tükörre ragasztott kedves reggeli üzenetek is jól esnek az embernek, sőt idegeneknek is lehet belőle adni, biztosan fel fogja dobni mindenki napját egy-egy dicsérő szó!

(Forrás: pinterest.com)