Jump to content

Így szárítsd ki a beázott csizmát

2017. 09. 21. 10:58

Az időjárás viszontagságai most veszélyeztetik csak igazán a kedvenc lábbeliket.

A lábbelik ősszel és télen extrém igénybevételnek vannak kitéve. Naponta éri őket latyak és sár, hó és jég, illetve egyéb szélsőségesebb időjárási ártalom. A cipők és csizmák ilyenkor gondosabb ápolást igényelnek, belül és kívül egyaránt.

Mindezt megteheted méregdrága bőrápoló kellékekkel, de otthon fellelhető, hatásos házi praktikákkal is. Minden szennyezett lábravalónak három lépésben történő, rendszeres ápolásra van szüksége. Felülettisztítás, ápolás és vízállóvá tétel. Tippeket adunk, hogyan csináld!

A cipő, legyen bár műbőr vagy igazi, ugyanúgy megfelelő nedvességtartalommal kell, hogy rendelkezzen, akár az emberi test bőre. Ha nedves lett, puha papírral vagy ronggyal tömd ki, hogy felszívja nedvességet. Addig cseréld, amíg száraz nem lesz. Nem szabad a radiátorra vagy közvetlenül forróság mellé tenni, mert kiszárad és töredezik. Szobahőmérsékleten praktikus szárítani a beázott csizmákat és cipőket.

A műbőrből készült csizmát nedves ronggyal lehet pucolni. Azonban ott, ahol a varratok vannak rajta, szilikonos ápolószerrel kell kezelni. Háztartási szilikonzsír vagy méhviasz megfelel a célra, melyet felkenés után hagyni kell felszívódni, majd jöhet a fényesítés.

A bőr- és műbőr csizmáknál egyaránt fontos a lábbeli kimaródásának megakadályozása. Ezt a vízlepergető réteggel oldhatod meg. Ha nem áll rendelkezésedre szilikonzsír vagy -spray, a ricinusolaj is tökéletesen megfelel arra, hogy vékonyan felkenve és bedörzsölve impregnálttá, vagyis vízállóvá tedd a cipőidet.

Ha pocsolya, hó vagy sós latyak foltjai maradnak a csizmádon, azt só és ecetes víz keverékével tudod eltüntetni. Végy egy deci vizet, önts bele egy deci fehér ecetet, végül rakj bele egy kávéskanál sót. Ha felolvadt, lágy textúrájú ronggyal belemártva tisztítsd le a időjárás foltjait. Előtte mindenféleképpen sámfázd ki a cipőt, vagy tömd ki újságpapírral, hogy az igénybevétel miatt kialakuló ráncok kisimuljanak rajta.

A bundás csizmákban kiszárítás után is maradhat áporodott szag. Ezt több házi praktikával is semlegesítheted. Ha szódabikarbónát szórsz a cipők belsejébe, és egy éjszakára benne hagyod, akkor nemcsak szagtalanítást, hanem fertőtlenítést is végzel.

(Forrás: femina.hu)