Jump to content

Készíts adventi koszorút

2017. 11. 06. 13:05

Az adventi koszorú elengedhetetlen kelléke a karácsony előtti időszaknak. Beszerzése november végén aktuális, hiszen a szenteste előtti negyedik vasárnapon már gyújtjuk is az első gyertyát! Idén ez december elsejére esik.

Az adventi koszorú elkészítésébe mi magunk is bátran belekezdhetünk, hogy egy saját tervezésű darabbal örvendeztessük meg magunkat és családunkat.

Az elkészítéséhez a karácsonyi hangulaton kívül az alábbiakra lesz szükség:

  • Koszorúalap: ez lehet szalma, hungarocell vagy akár vessző is
  • Ágak: általában zöld színű ágakat használunk, ez lehet fenyő vagy más örökzöld, babérmeggy, borostyán vagy bogyós ág is
  • Rögzítő eszközök: drót, olló, haknidrót, ragasztópisztoly, gyertyatüske
  • Dekorációs kellékek: gyertya, kerámiafigura, gömbök, szalag, ami csak a lehetőségeinkbe belefér, mi most egy lehetséges verziót mutatunk meg

Hogyan készül:

A zöld ágakat kisebb gallyakra szedjük, és így erősítjük hozzá az alaphoz. Szépen sorban jobbról és balról is dróttal odaerősítünk egy-egy csokrot, hogy egymást fedjék, és legyező alakot formáljanak. A legegyszerűbben ezt úgy érhetjük el, ha egy helyen elkezdjük a takarást, és folyamatosan rakjuk a csokrokat egy irányba haladva a koszorúalapon, miközben a dróttal folyamatosan átkötjük az alapot úgy, hogy a csokrok rögzüljenek.

Fontos, hogy a csokrok végeit a következő csokorral takarjuk el. Az így elkészített alap nem lesz tömör, sima, lapos felületű lesz a koszorúnk. A drótot ne vágjuk el, hanem vezessük egy darabként végig a kötözés során.Amikor elkészültünk, a hiányokat toldással javíthatjuk. Ha kis hézagok vagy lyukak keletkeznek, később bedughatunk oda kis ágakat vagy csokrokat, esetleg dekorációs kelléket.

Ha türelmesen és aprólékosan dolgoztunk, a kész adventi koszorúnk alapja ilyen szépen fog kinézni. Javaslom az alkotáshoz valamilyen karácsonyi muzsika hallgatását, hogy a lelkünk teljesen összhangban legyen a kezünkkel.

Innentől már nincs más dolgunk, mint szépen felöltöztetni az alapot. Először körbetekerjük a gyertyát szalaggal és lemérjük a szalagdarab hosszát. Ragasztóval egymáshoz illesztjük a végeket úgy, hogy közben a gyertya köré fonjuk őket. Beszúrjuk a gyertyatüskéket, és díszítjük a gyertyát egy arany fadísszel a szalagvégek érintkezésénél. Megformázzuk az alumíniumdrótot a fotón is látható kacskaringós formára. A gömbök végén lévő díszítő kapcsokat leválasztjuk, ez azért jó, mert így a rögzített gömbök szépen állnak majd.

A fenyőalapot díszítsük tovább tujaágakkal, mert a tuja világosabb színe kiemeli a dekorációt, és nagyon hangulatossá varázsolja a koszorút. A gyertyákat beszúrjuk az alapba. Folytatjuk az alap díszítését az alumíniumformával, kerámiafigurával, gömbökkel és a szalaggal. A kerámiafigura helyére egy fa körszeletet ragasztunk, erre helyezzük szintén ragasztással a kerámiát. A kilátszódó fát tujaággal takarjuk. Ráhelyezzük a koszorúra az ezüst csillagot, a fenyőfát és a gömböket. Végezetül 4 darab masnit kötünk, amit a gyertyák lábához szúrunk be.

(Forrás: nlcafe.hu)