Jump to content

Mi legyen a nyaraláson gyűjtött kagylókkal?

2017. 12. 02. 15:25

Hol van már a nyár... Néha, azért jó felidézni a nyaralás emlékeit: megnézni a fotókat, elrendezgetni a tengerparton gyűjtött kagylókat, melyek állománya egyre csak nő, főleg, ha több gyerek is van a családba. Építsd be őket minikertbe, tündérkertbe!

A fenti kép az egyik kedvencem, az újrahasznosítás egy remek példája. Felhasználjuk a gyűjtött kagylókat, valamint a régi talicskát is, amit kidobni sajnálunk, de nem használjuk. A talicska oldalára ragasszuk a kagylókat. Fúrjunk néhány apró lyukat a talicska aljára, majd ültessük bele a kövirózsákat, varjúhájakat. Így jó lesz a vízelvezetés, és ezek a növények remekül fogják magukat érezni benne. Dekoráljuk belül is egy két szép kővel vagy uszadékfával.

Tündérházikó is készülhet a kagylókból. Egyszerű cölöpalapokon nyugvó tengerparti házikó készülhet így. A tetőt borítsuk nagyobb kagylókkal, a réseket pedig mohával takarjuk el. A cölöpökhöz kötözött raffiától még valóságosabbnak hat az egész. Természetesen bútorok is készülhetnek az apróbb kagylók felhasználásával.

A lenti képen egy madárházikó kapott új tetőt. Lentről felfelé haladjunk a ragasztással. Ha kültérre kerül, akkor ne ragasztópisztollyal rögzítsük a kagylókat, mert az nem tart túl sokáig, hanem inkább kavics vagy mozaikragasztót használjunk. A végeredmény sokkal tartósabb lesz.

Harmadik variáció házikóra... Itt a ház oldalát díszítették apró csigaházakkal, kagylókkal. A tetejére itt tobozpikkelyekből készült tető került, melyet utólag színre is festettek. 

Nagyon sok helyen (főleg hobby boltokban) lehet már kapni natúr faajtókat, melyeket utána kedvünkre dekorálhatunk. Egyik megoldás ez a tengerparti hangulatot idéző ajtócska. Szerintem nagyon hangulatos lett.

Kedvenc növényeidnek készíthetsz hangulatos kaspót is egy hagyományos cserép és jó néhány hasonló méretű kagyló (ez fontos, mert így fog jól mutatni a kaspón) segítségével. Fentről haladj lefelé a ragasztással. Itt beltéri összeültetés látható, úgyhogy a cserépre lehet ragasztani ragasztópisztollyal is. Így elég gyorsan kész is lehetünk az egyedi kaspóval. 

Ha valaki olyan szerencsés, hogy ilyen gyönyörű (és nagy) csigaházat is talált, akkor már készülhet is a minikert... Egy-két Echeveria, valamint néhány apró pozsgás (itt a képen talán Sedum rubrotinctum) kerülhet bele. Laza szerkezetű virágföld kell nekik (2 rész virágföld, valamint 1 rész folyami, szemcsés homok). Ajándéknak is remek szerintem....

(Forrás: kezmuvesseg.hu)