Jump to content

Shibori-batik párnák

2017. 12. 08. 19:05

A batikolás tini korunk menő technikája volt, aztán pár éve újra előkerült, most meg a japán shibori technika hódít. Ez utóbbi annyiban különbözik a klasszikus batikolástól, hogy pontos szabályok szerint “kell” hajtogatni az anyagot, és klasszikus indigó festékkel festeni.

Amire szükséged lesz:

  • tiszta pamut anyag, vagy tiszta pamut párnahuzatok,
  • textilfesték,
  • kötél 
  • egy darab 4 cm cső

A párnahuzatot félbe hajtottam, majd a képeket látható módon nagyon szorosan megkötöztem.

Elkészítettem a csomagoláson található leírás szerint a textilfestéket, és pár percre belemártottam a csomózott huzatot.

Kivettem és hagytam egy kicsit száradni, majd levágtam róla a köteleket (ÓVATOSAN!). Átöblítettem folyó víz alatt, majd hagytam teljesen megszáradni. Kivasaltam. Készen is volt.

És akkor most jöjjön ez a nagyon vicces technika, ez a csőre tekerős. Tehát. Végy egy kb. 1 méter hosszú, 4 cm átmérőjű csövet (vízszerelési boltban kb. 200 Ft). Átlósan fektesd rá az anyagot, úgy hogy a szemközti sarkok kerüljenek a cső aljára és tetejére. Csavard rá a csőre.

Kezdj el alulról szorosan köteleket kötni rá, kb. 3 cm közökkel, majd húzd össze az anyagot, hogy egymás mellé kerüljenek a kötelek. Csinálhatod úgy is, hogy csak alul kötöd meg a kötelet, és utána 3 cm-es távval feltekered az anyagra, így gyorsabb, de ügyelj rá, hogy nagyon szorosan tartsd a tekerést. Amikor felértél, nyomd össze az anyagot, hogy a kötelek egymás mellé kerüljenek.

Kb. 10 percet hagytam a festékben állni az anyagomat.

Amikor elkészült, akkor leszedtem a köteleket, átöblítettem, és hagytam teljesen megszáradni. Vasaltam, és kész.

(Forrás: masni.cafeblog.hu)