Jump to content

Takaró foltvarrással

2018. 03. 23. 15:33

Most megmutatjuk, hogyan készíthetsz egy kétszemélyes takarót foltvarrással.

Ennek a verziónak a kezdők is nyugodtan nekiállhatnak, mert a nagy, négyzet formájú anyagdarabokkal a legkönnyebb dolgozni. Ez a takaró egy szép terjedelmes, kétszemélyes méret (174x203 centiméter), ami alatt össze lehet bújni tévézés közben, de akár egy franciaágyon is szolgálhat ágytakaróként. Ha kisebbet szeretnénk, csinálhatjuk nyugodtan kevesebb anyagdarabból is.

Amire szükségünk lesz:

  • 6-8-féle mintás anyag
  • vatelin
  • egy 174 centi széles anyagdarab a hátoldalához, de összevarrhatunk két keskenyebbet is
  • fehér cérna
  • gombostűk
  • varrógép
  • olló
  • vonalzó
  • vasaló
  • vasalódeszka

1. Első lépésként mossuk ki, majd vasaljuk ki az anyagokat, hogy ne később kelljen rájönnünk, hogy valamelyik mosás közben összemegy. 

2. Vágjunk ki a színes textilekből 30 centis darabokat a lehető legnagyobb pontossággal, mert így később sokkal könnyebb dolgunk lesz. Mindegyik mintából vágjunk ki 6-8 négyzetet, attól függően, hogy melyikből szeretnénk többet vagy kevesebbet belevarrni a takaróba. Összesen 42 darabra lesz szükségünk.

3. Ha mennyiségre megvagyunk, akkor pakoljuk átlátható kupacokba a négyzeteket. 

4. Ezután kezdjük el kirakni belőlük sorról sorra haladva, hogyan fog majd kinézni a takarónk. Néha nézzük meg távolabbról is, milyen az összhatás, most még igazíthatunk az elrendezésen. Jobban néz majd ki például a takaró, ha hasonló színeket nem teszünk egymás mellé. Ha megvagyunk, akkor érdemes mobillal lefotózni a tervet, de be is számozhatjuk a négyzeteket, nehogy később belezavarodjunk

5. Most kezdjük el egymáshoz gombostűzni a kis négyzeteket, ha teljesen egymásra hajtjuk őket, hogy a színük egymásnak nézzen, akkor nagyon pontosan egymáshoz igazíthatjuk a sarkokat, így nem fogunk elcsúszni.

6. Haladjunk így tovább, amíg el nem készültünk az első sorral, és utána csináljuk meg a többi sort is.

7. Ez után varrjuk is össze a négyzeteket nagyjából fél centire a szélüktől. 

8. Később soronként vasaljunk rá a varrásokra.

9. Elkezdhetjük összegombostűzni a sorokat, itt is érdemes teljesen egymásra hajtani őket, hogy biztosak lehessünk benne, hogy tökéletesen illeszkednek.

10. Varrjuk egymáshoz a sorokat is, végül vasaljuk le újból az egészet. Ha itt-ott elcsúsztak egymástól a sarkok, az sem probléma, ennek is megvan a maga varázsa.

11. Végre elkezdhetjük egymásra helyezni a takaró rétegeit, alulra a hátlapot színével lefelé, erre jön rá a bélés, végül a foltos fedlap színével felfelé. Gombostűzzük őket egymáshoz.

12. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor még gombostűzzük egymáshoz a három anyagot a négyzetek sarkaiban és egyszer a közepükön.

13-14. Végül tűzzük össze a takarót a négyzetek széle mentén két vonalban. Ha végeztünk, és valamelyik réteg szélesebb maradt volna, ezért kilógna, vágjuk méretre.

15. Szinte készen is vagyunk, már csak körbe kell szegnünk a takarót. Ehhez használhatunk ferde pántot, vagy vághatunk hozzá anyagdarabot abból, amiből a foltokat készítettük. Ha nem elég hosszú, ebből is varrhatunk egymáshoz többet.

(Forrás: nlcafe.hu)