Jump to content

Szappanfőzési alapok

2018. 08. 05. 15:49

Én tényleg mindig is szerettem a szappanokat. Talán csak az oviban leszek rosszul a szappantartóban gyurmaállagúvá facsart sárnyomos szappantól, de amúgy szívesen használom tusfürdő helyett is. Már évek óta tart a szappan láz, ugye? Mindenki (na jó, nagyon sokan, és ezért nagyon hálás is vagyok, mert meghozták az én kedvem is) otthon készíti, mesél róla, blogra veti, és a drogéria óriások polcain is roskadásik találunk szappant.  Belevágtam. Kérdezősködtem, élőben mégiscsak jobban el tudják magyarázni a profibbak, gugliztam, hogy mégis akkor mi hogy merre meddig.

Eszközszükséglet:

  • – 2 (hőálló) üvegedény
  • – maghőmérő
  • – botmixer
  • – védőszemüveg, maszk, gumikesztyű, védő- vagy játszóruha
  • – szilikonforma
  • – konyhai mérleg

Rengeteg recept kering az interneten, valami egészen egyszerűvel (akár az itthon fellelhető alapanyagokból is gazdálkodva) akartam kezdeni. Ez a kalkulátor egyszerűen zseniális! A szappanhoz kell zsír és víz, és hogy ez a kettő elegyedjen, szükség van nátronlúgra (más néven lúgkő vagy NaOH). Igazából ez utóbbit nehezebb beszerezni, mert nem postázzák, ezért szépen el kell menni.

Az én receptúrám (10 szilikon muffin formához elegendő):

Zsírok:

  • – 300 g olívaolaj
  • – 100 g kókuszvaj
  • – 20 g vaj

NaOH: 58,61 g

Víz: 159,6 g

Készítettem egy puskát, hogy ne kelljen a számítógéphez szaladgálni, gumikesztyűt le-, felvenni folyton.

Gyerekeket/háziállatokat tartsuk távol! Lehetőleg semmi ne tudja elvonni a figyelmünket, és zárt nyakú ruhát viseljünk!

1. Egy hőálló üvegbe mérd ki az olajokat! Először a szilárdakat utána a folyékonyakat. Forralj vizet egy lábosban, húzd le a lapról, és állítsd bele az üveget, és melegítsd fel 40 fokra!

2. A másik hőálló üvegben mérd ki a vizet! Lassan, részleteiben adagold hozzá a NaOH-t! A mosogatóba engedj hideg vizet, ebbe állítsd bele az üveget, mert az elkezd melegedni. Fedd le, és hűtsd 40 fokig!

3. A vizes NaOH-t add az olajos elegyhez! Botmixerrel keverd addig, amíg krémes állagú nem lesz, és nyomot nem hagy a botmixer. Öntsd formába, fedd le egy tálcával vagy dobozzal, és takarjuk be pokróccal.

4. 24 óra után csomagold ki, szedd ki a formából egy tálcára a szappanokat. Ha szeretnéd darabolni vagy mintát nyomni bele, akkor megteheted. 4-6 hét érés után már használhatjuk is a szappanokat.

Nekem száraz a bőröm, azért is döntöttem az olívás szappan mellett, és jól tettem, mert nagyon jó!

(Forrás: kezmuvesseg.hu | kép: pixabay.com)