Jump to content

Ünnepre hangolva: potpourri házilag

2019. 11. 27. 18:05

Kisállat mellé, fürdőszobába, nappali díszként – a finom illatok mindenhol megörvendeztetik az embert, ám a legtöbb illatosítóval az a baj, hogy nem csak kellemes aromát, hanem vegyszereket is árasztanak magukból. Ilyen esetekben viszont érdemes a házi megoldásra hagyatkozni.

A pot-pourri vagy potpourri eredetileg szárított növényekből készült, ám manapság egy kissé módosult az elkészítése.

Potpourri a 17. században

A 17. század elején szokás volt Franciaországban, hogy egészen kora tavasztól a friss gyógynövényeket és virágokat rendszeresen összegyűjtötték, azután megvárták, hogy az így összegyűjtött növények egy-két nap alatt megpuhuljanak. Ezt követően egy nagyobb edénybe helyezték őket és, hogy megállítsák a további rothadást, az egészet beszórták durva tengeri sóval.

Ez a műveletet egészen a nyár végéig ismételték; újabb és újabb rétegekkel, növényekkel és illatokkal gazdagítva az edény tartalmát. Időnként megkeverték a korábban elhelyezett rétegeket is, de még így is gyakran megerjedt a keverék a nyár végére.

Az ősz folyamán aztán különböző fűszereket adtak ehhez a nem túl esztétikus szürke egyveleghez, egészen addig, míg egy kellemes illatot nem sikerült elérniük. Ezután az illat megőrzését szolgáló anyagokat adtak hozzá. Ezt a célt szolgálhatja pl. a flórenci nőszirom gyökere. Az így elkészült pot-pourrit azután speciálisan erre a célra szolgáló, légáteresztő fedővel lezárt edényekben helyezték el a szobákban.

Potpourri itt és most!

Manapság már nem bajlódnak ezzel a fajta készítéssel, sőt. Sok modern potpourri tartalmaz dekoratív kinézetű szárított növényi részeket (akár festetteket is), amelyek nem feltétlenül illatoznak. Éppen ezért használnak az elkészítésükhöz sokesetben erős, szintetikus parfümöket is, így gyakran adódik úgy, hogy a pot-pourriban található növények eredeti illata köszönőviszonyban sincs a potpourri érezhető illatával.

Készíts házilag, eredetit és illatosat!

Nagyon könnyen elkészíthető, minden különösebb ráfordítás vagy eszköz nélkül. Amire szükséged lesz:

- egy pohár vagy egy díszesebb tál
- szárított gyümölcs
- egész fahéj
- toboz
- LED lámpák

Elkészítése

Tedd a tálba az összes alapanyagot, és kész is vagy! Ha feldobnád valamivel az illatát, akkor használ hozzá több féle jellegzetes illatú gyümölcsöt, szárított virágot, esetleg fenyőlevelet. Az illóolajok is segítségedre lehetnek, ha még izgalmasabbá tennéd az illatát. A látványnak és az illatoknak csak a kreativitás szabhat határt. Úgyhogy, hajrá!

(Forrás: kezmuvesseg.co.hu | Kép: pixabay.com)