Jump to content

Kellemetlen szag a lakásban? Így elimináld házilag!

2020. 04. 03. 15:00

A kellemetlen orrfacsaró bűznek sokszor alig találni a forrását, ha lakásunk tiszta és rendezett. A dolog szépsége, hogy legtöbbször nem mi vagyunk a hibásak a szagokért, hanem a rossz szennyvízelvezetés, és a rothadó vízvezetékrendszer. De mi a teendő, ha a szag nem szűnik és látható nyoma sincs?

Kellemetlen tapasztalata sok lakás- és háztulajdonosnak, hogy időnként erős csatornaszag terjeng az ingatlanában, és a bűz már a szobákat is átjárja, de az okát nem találja, megszüntetni nem tudja.

A problémának, sok oka lehet, olyan apróság is, mint például egy nem megfelelő bűzelzáró szelep, vagy rosszul szigetelt vécé, netán a csatorna nem megfelelő zárása.

A bűzelzáró szelep rossz működése vagy hiánya mellett, van még egy gyakori probléma, ami kellemetlen szagokat okozhat a lakásban. Emlékeztetett, a lefolyó hálózatba kerülő fekália, vizelet, mosó- és mosogatólé gyorsan bomlásnak indul. Ennek a folyamatnak két fajtája van, az oxigéndús és oxigénhiányos környezetben zajló. Utóbbi okozza a borzalmas, többek között kénhidrogénes szaghatásokat. A lakásba szivárgó penetráns bűz tehát elkerülhető lenne, ha a csatornarendszerhez külső szellőztető is tartozna. Utóbbi ugyan kötelező eleme lenne a csatornának, mégis gyakran nincs a helyén - írja 2017-es cikkében a hirado.hu.

Ha rossz helyre úszik a gumikacsa

A szintén kellemetlen szagokkal járó dugulások okairól is szó volt. Gyenes Attila vízvezetékszerelő szerint ha nehezebben megy le a víz – vagy egyáltalán nem –, akkor ennek magyarázata a mosogató esetében legtöbbször az, hogy a szennyvizet elvezető csőben lerakódik a zsír. A tányérokról, evőeszközökről lemosott anyag miatt ugyanis a cső átjárható részének keresztmetszete folyamatosan csökken, egy idő után pedig teljessé válik a dugulás.

Vannak inkább érdekes, mint rendhagyó esetek is, amikor nagyobb tárgyak állják útját a víznek. A vécé lefolyóba gyakran kerülnek nem odavaló dolgok, és nem csak ételmaradékok, hanem nagyobb tárgyak is. A szerelő elmondta, talált már gumilabdát, kiscipőt, rongyot és gumikacsát is eltömődött vezetékben.

Az szintén gyakori, dugulást okozó probléma – az esetek mintegy 70 százalékában fordul elő –, hogy a vezetéket szakszerűtlenül építették be a falba, például millió kanyar van a csőben vagy eleve túl vékony – tette hozzá Gyenes Attila vízvezetékszerelő.

(Forrás: kezmuvesseg.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)