Jump to content

Hangulatos, menő, házilag elkészíthető: DIY beltéri tégla

2020. 05. 30. 09:00

Ha meguntad a festést és a tapétát, és szeretnéd kipróbálni a beltéri díszburkolatokat, viszont sokallod érte a négyzetméter ára, akkor készítsd el házilag! Egyszerűbb, mint gondolnád és olcsóbb is.

A legtöbb házban jól mutatna a beltéri mediterrán vagy tégla díszkő burkolat, csak sokan nem mernek belevágni. Ennek oka egyrészről, hogy az új falhoz a meglévő berendezést is újra kellene értelmezni, másrészről pedig az, hogy egy-egy dizájnosabb darab négyzetméter ára fájdalmasan magas.

A jobb minőségű és esztétikus küllemű burkolatok stílustól függetlenül 4500-5500 Ft/nm2 áron vásárolhatók meg, ami mondjuk már tizenöt négyzetméter esetén is eléggé megterheli a pénztárcát.

Viszont nagy előnye ezeknek a díszköveknek, hogy házilag is elkészíthetők gipszből. Ugyan a DIY dolgok nehézségi fokán a házi készítésű dekortégla/kő az „expert” kategóriába sorolható, mégsem kell elkeseredni, mert néhány bevált tippel az első nehézségek után úgy fog menni, mint a karikacsapás.

Az otthoni elkészítéshez először is jó minőségű modellgipszre van szükség, illetve műanyagból kiönthető tégla formára. Szerencsére utóbbi könnyen beszerezhető, akár az internetről is.

A két alapfelszerelés birtokában már csak idő és türelem kell. A gipszeket ez esetben kevés vízzel ajánlatos készíteni, hogy minél masszívabb, sűrűbb egyveleget alkosson, és lehetőleg két napig hagyni kell száradni. Fontos, hogy nem szabad vastagon kiönteni a mintát, mert akkor nem lehet felrakni a falra. A vékonyabb – de nem könnyen eltörhető – forma az ideális, mert súlyánál fogva nem hullik le a falról, könnyen ragad és időtálló.

(Forrás: kezmuvesseg.co.hu | Kép: pixabay.com)