Jump to content

Kaspó és mécses, a fűtés maga

2020. 09. 23. 15:05

A téli zord hideg még a hét közepéig maradni látszik, ami testet-lelket és pénztárcát megviselő fokra kapcsolt. Spórolni a fűtésen és meleget kreálni viszont nem egyszerű dolog, viszont egy youtube felhasználó megtalálta a titok nyitját, és meg is osztotta. Hogy bevált-e?

Alig négy évvel ezelőtt vírusként terjedt az interneten az a videó –és később több változata-, amiben egy agyagcseréppel, egy csavarra és egy mécsessel kreált kiváló meleget a lakásba egy szemfüles DIY kedvelő. Az elképzelés miszerint az agyagcserép és a mécses együttesen képes felmelegíteni a szoba hőmérsékletét merész, viszont be kell látni a terráriumokba régóta alkalmazzák ezt a módszert, ahol a mécsest egy villanykörte helyettesíti. No, de a lakás más tészta, hiszen nagyobb teret kellene felmelegítenie, nem beszélve arról, hogy elég valószínűtlennek tűnik az egész. Elvégre ki cserélné le a gázkonvektort agyag kaspóra és mécsesre?

Hősugárzás másképp

Valószínűleg senki sem fogja a komplett fűtőberendezését a kukába dobni az ötlet hallatán, viszont tény, hogy a dolog működik. Az agyagcserepes, mécseses hősugárzás metódusa a következő: az egymásra helyezett agyagcserepek koncentrálják a mécsesek által leadott hőt, aminek következtében a cserép felmelegszik, a hő pedig a légtérbe távozik. Ezzel felmelegítve a szoba levegőjét.

Az agyagcserép összetételénél fogva a meleg hatására szépen, lassan átforrósodik, közelében pedig a hőérzet növekszik, alapvetően tényleg működőképes. Persze közelébe sincs egy kazánnak, de hangulatos, és azért átmelegíti az embert.

Amire szükség van hozzá:

- két agyag cserép (egy kisebb és egy nagyobb)
- mécsesek
- alátét, alátétekkel és anyákkal felszerelt hosszú csavar
- téglák

Az elkészítéséhez az alábbi videó kiváló segítség, elöljáróban viszont csak annyit, hogy nagyon egyszerű, így nem szükséges komolyabb barkács-előélet hozzá.

Ami viszont fontos, hogy kellő óvatossággal kell alkalmazni, elvégre mégiscsak tűz melegíti. A mécseseket olyan helyre érdemes tenni, ahol nem tudnak kárt okozni, illetve érdemes kéznél tartani egy rongyot, konyharuhát, hogyha a felforrósodott cserepet hirtelen arrébb akarjuk tenni. Elvégre fájdalmas égési sérülést okozhat, ha szabad kézzel az átmelegedett agyagcseréphez nyúlunk.

A módszert egyébként villanykörtével is lehet alkalmazni, főképp a terráriumokban. A gekkók, gyíkok és kígyók is előszeretettel sütkéreznek és melegszenek a kerámialámpás melegítő alatt. Kellemes a hasznossal: jól néz ki, és még funkcionális is!

(Forrás: kezmuvesseg.co.hu | Kép: pixabay.com)