Jump to content

Házi praktikák lefolyó dugulás ellen!

2021. 03. 22. 15:05

Hiába a szűrők használata és az apró ételmaradékok ignorálása, a lefolyó a legváratlanabb pillanatokban képes eldugulni. Ha pedig eldugult, orrfacsaró bűzt áraszt. Mit tehetsz, ha nincs más otthon, csak tojás, szódavíz vagy ecet?

Minden háztartásban előfordul, hogy eldugul a lefolyó, a kellemetlen az egészben az, ha nincs otthon lefolyótisztító. Habár a konyhában előforduló alapanyagokból kiváló rögtönzött tisztítót lehet készíteni!

A tévhittel ellentétben, nem csak az ételek okozzák a dugulások legtöbbjét, hanem mosószer és szappan lerakódások. Ezeket pedig nehéz észrevenni, s mivel a lefolyót tisztítani kézi erővel nem lehet, maradnak a speciális, drága vagy csak félig működő lefolyótisztító szerek. Ha biztosra akarsz menni, próbáld ki a bevált praktikákat, amelyekkel nagyszüleink is tisztán, és szagmentesen tartották a konyhai lefolyót.

Tojáshéj

A lefolyó fő ellengése az olaj, és a mosogatószer maradék. Mivel ezeket dörzsöléssel lehetne csak likvidálni a lefolyóból, olyan szerre van szükség, ami egyszerre tisztítja, és szagsemlegesíti az eldugult lefolyót. A tojáshéj például kiváló erre a feladatra.

Az apróra összetört héj képes érdes felületével lesikálni, eltávolítani az odatapadt maradékokat, és a lerakódott zsíros szennyeződéseket. A tojáshéj erejét szódabikarbónával lehet maximalizálni, ami nem csak szagsemlegesít, hanem antibakteriális hatást is kifejt.

A tojáshéjas, szódabikarbónás egyveleget öntsd bele a lefolyóba, majd bőven engedj rá vizet, ellenkező esetben, a héj is benn ragad a csőben!

Szénsavas üdítő

Az eldugult lefolyón a szénsavas üdítőitalok is segítenek, főleg a kóla. A kóla köztudottan nem csak az asztalon állja meg a helyét, hanem a házimunkában is. A legelképzelhetetlenebb szituációkban nyújt segítséget és a rozsdamarta felületeket is újszerűvé varázsolja, az eldugult lefolyót pedig újra tisztává, és átfolyhatóvá.

Pezsgőtabletta

Hasonló működési elve miatt a pezsgőtabletta is megoldást nyújt. Két-három szem és sok, sok víz máris megoldja a problémát.

Forró víz

Ha havi rendszerességgel forró vízzel és ecettel átmosod a lefolyócsöveket, garantáltan nem lesz gondod a dugulással. Az ecet jellegzetes szaga hamar elillan, a cső pedig tiszta, baktérium és szennyeződésmentes lesz.

Szódabikarbóna

Meglepő lett volna, ha pont ez marad ki, igaz? A szódabikarbóna, ahogy a lakás bármely pontján, úgy a lefolyó eldugulásán is segíti, megoldja a problémát. Készíts belőle egyveleget: két liter vízbe három evőkanál szódabikarbóna, amit forralj fel és önts az érintett lefolyóba. Utána bőséges vízzuhatag, és a lefolyó jobb, mint újkorában.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;kezmuvesseg.co.hu | Kép: pixabay.com)