Jump to content

Kőkaspó – csináld magad!

2016. 09. 16. 16:18

Régóta nagyon tetszenek a kissé rusztikus kőkaspók, az egyéb kő, vagy szép kő utánzatú kerti virágtartók. Az áruk azonban nem túl kellemes, így arra gondoltam mivel annyi helyen olvasni egy könnyen elkészíthető kőutánzat elkészítéséről, nekivágok a DIY projektnek.

Ez a tőzegbetonnak, vagy hypertufának nevezett anyag olyasmi mint a beton, csak a homokot teljesen vagy részben szerves anyaggal váltjuk ki. Ettől a kész kaspó könnyebb, puhább, könnyen faragható, a hatása pedig nagyon természetes lesz. A hozzávalók pontos arányait mindenkinek magának érdemes kikísérleteznie.

  • 1 rész tőzeg
  • 1 rész folyami homok
  • 1 rész cement
  • + víz, szükség szerint

Ha a keverék megvan, jöhetnek az edények, amiben elkészítjük a kaspót. A lényeg, hogy 2 különböző méretű edényt válasszunk, olyat, hogy ha egymásba tesszük őket, a kettő között kis hézag marad. A két edény lehet kosár, tálka, tejes karton, összetákolt deszka vályú, akármi.

A száradási idő a hőmérséklettől is függ, lehetőleg ne hirtelen, ne napon szárítsuk. Először a belső edényt emeljük ki, majd újabb idő elteltével borítsuk ki a nagyobb edényből a majdnem teljesen száraz tárgyat.

Teljes száradás után csiszolhatóak, alakíthatóak is a kőtálak, a kevésbé rusztikus felszínűek betonfestékkel színre is festhetők, bár a festés tartósságáról nem kezeskedem.

Én hobbibetonból és kerti földből csináltam a tálkám víz hozzáadásával, mert erősen rusztikus felületet szerettem volna, amin majd megtelepszik a moha, zuzmó is. Formának 2 ikeás edényt használtam, ezek így egyben kettes csomagolásban kaphatóak. Mielőtt beletettem a masszát, kibéleltem folpack-kal. Ilyen lett, de egyelőre még se moha, se zuzmó nem választotta otthonául.