Jump to content

Tartós üvegfestés sprayfestékkel

2018. 01. 19. 16:05

Az utóbbi hónapokban elárasztottatok festéssel kapcsolatos kérdésekkel, és ha volt tapasztalatom a probléma megoldásában, örömmel osztottam meg válaszaimat a kérdezővel. Ismétlődően merült fel az üveg festése és annak tartóssága, így az én üvegfestésem menetét és tapasztalatait most a blogon osztom meg veletek.

A csinos kis talpas üveg tál nagymamám zamatos gyümölcseit kínálta évtizedeken át. Talán ennek tudata és emléke miatt mindig egy kissé ósdinak éreztem megjelenését. A formáját azonban imádtam, tudtam nem hajíthatom el, csak egy kis frissítésre van szüksége és máris illő dísze lesz otthonunknak.

A festés mellett döntöttem, kissé szorongva, hogy vajon hogy tapad a festék a sima, fényes felületre. Mivel az üveget nem csiszolhattam meg, szükség volt egy összekötő rétegre, ami a tapadást segíti. Por és zsírtalanítás után alapozónak egy Pinty Plus Art Gesso elnevezésű matt fehér alapozó sprayt használtam.

Ez a kissé szemcsés fehér anyag tökéletesen növeli a tapadást  különböző felületeken, (pl. vászon, poliészter, fa, furnér, gipszkarton, karton, papírmasé, fal és beton) remekül fed, tömít, viszont sűrűségénél fogva nagyon fel kell rázni minden használat előtt – és ha akár rövid időre megállunk munka közben is – máskülönben köpködni kezd és festékcseppeket hagyhat maga után.  Én így jártam, de szerencsém, volt a kis cseppek végül szépen kiterültek, így nem kellett lemosni az egész addig felvitt anyagot a tálról. (Néhány percen belül, a száradás előtt szappanos vízzel lemosható.)

Bár több vékony réteg feljuttatása és szükség esetén visszacsiszolása ajánlott, én csak 1 réteget fújtam, a száradást követően pedig festéknek fehér Pinty Plus Evolution festéket használtam, ez adta meg a fényt az alapozó Gesso-tól már amúgy is fehér tárgyamnak.

Biztos ami biztos, egy réteg magasfényű Pinty Plus Evolution lakkot is fújtam a festékre, így még tartósabbnak reméltem a festést.

(Forrás: kezmuvesseg.hu)