Jump to content

Tojásos ajtódísz

2018. 02. 27. 12:00

Ha már nagyon érezzük a Húsvét szelét, akkor mutatok egy érdekes matringból készült ajtódíszt, mely minden ajtó éke lehet.

Nos, szükséged lesz hozzá pár kis motring, szép színű hímzőfonalra, valamint folyékony ruhakeményítőre, lisztre és kis lufikra.

A ragasztónak jó sűrűnek kell lennie, így egy bögre keményítőhöz akár egy fél bögre lisztet is keverhetünk. A keveréket egy szélesebb keverőedényben, vagy müzlis tálban érdemes csinálni, hogy ne kenjünk mindent össze. A bekevert ragasztóba merítsük el a fonalat, és hagyjuk, hogy jól megszívja magát. A cérnát, vagy fonalat nem érdemes előre letekerni a gombolyagról vagy orsóról, mert úgy összegabalyodhat, a ragasztós nyálkás csomókat pedig nem éppen könnyű vagy gusztusos kibogozgatni. Ha jól beragasztóztuk a madzagot, elkezdhetjük felhordani a lufira. Ezt a ragasztós tálka fölött végezzük, ugyanis a cérnából vagy fonalból a feltekerés közben ki kell szorítanunk a fölösleges nedvességet. Ha nem így teszünk, csak nagyon lassan fognak megszáradni az elkészült tojások és a keményítő nagy cseppekben fog odaszáradni, elcsúfítva az alkotást. Ne spóroljunk a cérnával, alaposan tekerjük körbe a lufit, hogy sűrű hálót kapjunk. Próbálkozhatunk persze szimmetrikus csík, csillag vagy bármi egyéb minták kirajzolásával is. Ha elkészültünk legyünk türelmesek, akár órákig is eltarthat, hogy a kötőanyag megszáradjon, viszont ha ez megtörtént tulajdonképpen készen is vagyunk. Már csak ki kell pukkasztani a fonal fogságába zárt lufit, és a gumidarabokat egy tű vagy csipesz segítségével kipiszkálni a réseken. A tojások asztal vagy ajtódíszként is remekül mutatnak, de egy kis forró ragasztó segítségével szalagra is rögzíthetjük őket, hogy girlandként ékesítsék otthonunkat.

(Forrás: kezmuvesseg.hu)