Jump to content

Milyen jelentéssel bírnak a színek?

2020. 03. 23. 13:37

Általában észre sem vesszük, de a színeknek fontos szerepe van az életünkben – befolyásolhatják a hangulatunkat, az érzelmeinket, a tetteinket, hatással lehetnek még az egészségi állapotunkra is.

Minél színesebb, élénkebb egy tárgy, annál inkább vonzza az emberek tekintetét, ezt a tényt pedig a marketingesek is remekül kihasználják. Gyakori, hogy egy vásárló pusztán a színe miatt választ egy bizonyos terméket, nem a funkciói vagy a minősége alapján. A színes hirdetések is jobban felkeltik az olvasók figyelmét.

Főként a piros színt használják előszeretettel a boltok kirakataiban és a reklámokban, mert gyors döntésre, cselekvésre ösztönöz. A narancssárga is hasonló erővel bír.

A ruhánk színe környezetünkre is hatással van

Az például, hogy egy adott nap milyen színű ruhát veszünk fel, nemcsak saját magunkra, hanem környezetünkre is hatást gyakorolhat. Piros színű ruhát akkor érdemes viselni, ha energiára, önbizalomra van szükségünk, vagy szeretnénk feltöltődni. Környezetünk aktívnak, szenvedélyesnek, energikusnak tart majd minket.

A kék szín megbízhatóságot, intelligenciát és kreativitást sugall, ezért jó választás lehet egy állásinterjúra.

A citromsárga stimulálja az idegrendszert és a mentális folyamatokat, továbbá boldogságot sugall. Érdemes beiktatni a ruhatárunkba, ha egyensúlyra, harmóniára vágyunk. A sárga színt viselő ember könnyen találhatja magát a társaság középpontjában.

A szobák színe megváltoztatja a hangulatot

A ruházaton kívül szintén fontos szerepe lehet egy helység színeinek: egy zöld árnyalatú szoba például nyugtató, frissítő hatással lehet az emberre. Enyhíti a depresszió és a szorongás tüneteit, ezért a kórházakban is gyakran használják, hogy megnyugtassák a betegeket.

A narancssárgás színek vidám, élénkítő hatással bírnak. A hálószoba falát érdemes lehet kék színűre festeni, mert békét és nyugalmat áraszt, valamint nyugtató kémiai anyagok termelését indítja el a szervezetben.

Szürkére az olyan helységek falát jó festeni, ahol összpontosítás szükséges, hiszen egy semleges színről van szó. Egy sötét tónusú szoba viszont feszültséggel töltheti el az érzékenyebb embereket.

Holi, a színek fesztiválja

A színekhez kapcsolódóan érdemes megemlíteni India legnépszerűbb ünnepét, amely a holi, azaz a színek fesztiválja, amelyet manapság már világszerte ünnepelnek valamilyen formában, köztük hazánkban is.  A hagyományosan a holdnaptárhoz igazított fesztivál legalább két napig eltart, de van, ahol egy héten át is ünneplik.

Az ünneplők máglyákat gyújtanak, hogy ezekkel űzzék el a gonosz szellemeket, illetve elégetik a tél során az felhalmozódott gyúlékony anyagokat, ezzel lezárva a hideg időszakot és üdvözölve a meleg nyári napok közeledtét. További hagyomány, hogy porállagú színes festékkel szórják vagy festik be egymást, így emlékezve Krisna cselekedeteire. A fesztiválon résztvevők színes festékporral kenik be egymást, vagy felhígítva színezett vízzel locsolják a másikat, nemcsak a családtagokat és ismerősöket, hanem bárkit az utcákon.

Az indiai tavaszköszöntő ünnep fontos eleme, hogy az ünneplés alatti időre enyhülnek a társadalmi különbségek, a kasztbeli kötöttségek és a nemekre vonatkozó megszorítások.

Az ünnepen részt vevők szabadabban viselkedhetnek, mindenki nyitottabb és barátságosabb, közvetlenebb, akár az idegenekkel is. A fesztivál a megújulást és a jó gonosz feletti győzelmét jelképezi.

(Forrás: kezmuvesseg.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)