Jump to content

Mosócímke piktogram-kislexiokon

2020. 04. 06. 15:05

Gyakorlatilag nap mint nap találkozunk velük, de különösebb jelentőséget mégsem tulajdonítunk nekik. Nagy hiba, mert a textilkresznek is nevezett ábrák ismerete a kulcs a hosszú életű ruhákhoz, és mosógéphez egyaránt.

A piktogramok szerencsére könnyen ki logikázhatók, így ha rettentően unatkozol a vécén üldögélés közben, és kezedbe akar egy mosócímkével ellátott dolog, a legtöbbjére rájönnél. Persze vannak jelek, amelyeket nem árt jobban elmagyarázni.

A legtöbb jel értelemszerűen a hétköznapokban is használt tárgyakból, felhasználási alkalmazási módokból ered. A vízbe nyúló kéz, a tiltást jelentő áthúzott háromszög, vagy épp a szárítást jelölő négyzet is úgy ahogy, érthető mire utal. De lássuk, mit jelenteken a pöttyök, áthúzások, és egyéb jelzések, amelyek már annyira nem kikövetkeztethetők.

kézi mosásA ruhát kézzel szabad csak mostni, és maximum 40 fokon! Ne dörzsöljük, ne csavargassuk intenzíven, mert az anyag nem bírná ki sérülés nélkül.  

titsztitobanmosasA ruha speciális tisztítást igényel, semmiképp nem szabad otthon bedobni a mosógépbe!

Speciális nedves tisztítást igényelHasonlóan az előzőhöz, ruhatisztítóban tisztítható speciális nedves tisztítássa. 

Nedves tisztítást, kíméletesenRuhatisztítóban tisztítható, speciálisan, nedves tisztítószerrel, kímélő programmal.

Nedves tiszítás, nagyon kímélő programon Speciális módszerrel, nedves tisztítószerrel, nagyon kímélő megoldással tisztítható. 

max40fokMaximum 40 fokon mosható az adott ruha. Mosható mosógépben, különleges bánásmódot nem igényel. A mosóteknőben található szám minden alkalommal a maximum vízhőfokra utal.

max40fok_kimeletesAz előző jelhez képest annyi a plusz intelem, hogy nemcsak a max. hőfok van előirányozva, hanem a kíméletes tisztítás is. Erre utal a teknő alatti 1 darab vízszintes vonal.

max_40fok_necsavarjaMaximum ajánlott hőfok 40. Továbbá kíméletes bánásmódot igényel és tilos csavarni! (A csavarástól óv a teknő alatti 2 darab vízszintes vonal.)

Bárhogy mosható gépbenMosógépben mosható, nem igényel különleges bánásmódot és óvintézkedéseket.

 

Szárítással kapcsolatos jelek:

csak_fekve_szarithatoCsak vízszintesen szárítható a ruha. Ne csipeszeld ki, ne szárítsd géppel!

csak rövid centrifugálás ajánlottCsak rövid centrifugálás ajánlott! Szárítógépben nem szárítható, ruhaszárítón, kötélen azonban igen.

mosas7Centrifugálható, de géppel nem szárítható! Szárítsd ruhaszárítón, kötélen!

Szárítás alacsony hőfokonSzárítógépben szárítható, de csak alacsony hőfokon, kímélő fokozaton! (A körben található pont jelenti a szárítási fokozatot.)

mosas6Szárítógépben szárítható, normál fokozaton. (Normál szárítási fokozatra utal a körben található 2 darab pont.)

Szárítható szárítógépbenSzárítógépben szárítható, speciális bánásmódot nem igényel.

Szárítás árnyékbanCsak árnyékban szárítható a ruha!

 

Vasalással kapcsolatos ruhakezelési útmutató jelek:

tilosvasalniTilos vasalni a ruhát!

Vasalás 110 fokonA ruha vasalható, de csak max. 110 fokon! (A pontok száma utal a vasalási hőfokra – minél kevesebb, annál alacsonyabb fokozatot állíts be a vasalón!)

Vasalható 150 fokonVasalható a ruha, de csak max. 150 fokon!

Max. 200 fokon vasalhatóVasalható a ruha, a maximum hőfok: 200 fok!

 

Vegytisztítással kapcsolatos mosási jelek a címkén:

Vegyileg nem tisztíthatóA ruha vegyileg nem tisztítható!

tetraklór-etilénnel tisztíthatóA “P” jelzi, hogy a ruha tisztítható tetraklór-etilénnel, és mindennel, amivel a “F” jelnél is. (Ld. alább)

Perkloridetilénnel tisztítható korlátozássalA “P” betű alatti aláhúzás korlátozásra utal. Ami jelenthet mérsékelt mechanikai terhelhetőséget, mérsékelt hőmérsékletet vagy hozzáadott nedvességet. Tisztítható tetraklór-etilénnel, és mindennel, amivel a “F” mosási jelnél is. (Ld. alább)

szénhidrogén oldószerrel tisztítható Az “F” betű arra utal, hogy a ruhanemű tisztítható szénhidrogén oldószerrel tisztítható. (Bőr anyagnál gyakori.)

szénhidrogén oldószerrel tisztítható Szénhidrogén oldószerrel tisztítható ugyan, de bizonyos óvintézkedések mellett – mérsékelt mechanikai terhelhetőséggel, vagy kevesebb nedvességgel, vagy alacsonyabb hőmérsékleten. (Bőr anyagnál fordul elő általában.)

Bármilyen szerrel tisztíthatóBármilyen szerrel tisztítható a ruha, bármilyen organikus oldószerrel.

Klórozni nem szabadA klóros fehérítést mellőzd, mert azt nem szereti a ruha!

Fehéríthető, de nem klórralA ruha fehéríthető, de nem klórral!

Bírja a klórt a ruhaHasználhatsz fehérítésre klórt, mert bírja a ruha. (Bár – mint tudjuk – a klór nem egészséges, így – ha bírja is a ruha – lehetőleg ne használd!)

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!

(Forrás: kezmuvesseg.co.hu | Kép: pixabay.com)