Jump to content

Viszlát égésfolt, helló szép szőnyeg!

2020. 04. 23. 17:05

Az új padlószőnyegre az ember szíve szerint rá se lépne, annyira óvja mindentől. Persze, ahogy az lenni szokott néhány hónap múlva már a kávés bögrét is ráteszi, amit gyorsan követ majd a szőnyegkiégetés. Ahelyett, hogy kidobnád az egész szettet a kukába, van egy sokkal praktikusabb megoldás is.

A padlószőnyegen keletkezett foltra gyakran az egész szőnyeg külleme és egy kisebb vagyon is rámehet, ha nem tudjuk orvosolni a problémát. A foltra tolt bútor, asztal egy darabig megoldást jelent, de mi van akkor, ha mondjuk átpakolnánk a nappalit, és a szőnyeget is új helyre raknánk? Ilyenkor már hiába a furfangos bútortologatás, a folt bizony éktelenkedni fog.

Utóbbi esetben két választásunk van, vagy veszünk egy új szőnyeget, ami egy kisebb vagyon a mérettől, az anyagtípustól függően, vagy megpróbáljuk eltüntetni a foltot. Nos, ez nem tűnik egyszerű vállalkozásnak, elvégre a legjobb folttisztítókon is kifog, mert az égetésre nincs univerzális tisztítószert. Házi praktika viszont igen.

Csikk, gyufa, mécses

A sérülés milyenségét az is meghatározza, hogy mekkora felületen égett meg az adott szőnyeg. Ha csak egy gyufa vagy cigi csikk esett rá, azzal könnyebb a dolgunk, mintha egy mécses, vagy vízi pipa szén égetett rajta foltot.

A gyufás, csikkes szőnyegkárosítás nyomati könnyedén eltávolíthatjuk, akár tisztítószerrel, de ha az csődöt mond, akkor durvább eszközért is nyúlhatunk: az ollóért. Az ollós módszer egyszerű és praktikus a szálak égett felső részét egy ollóval vágjuk le.

Viszont, ha szőnyeg szálai mélyen megégtek, azt a részt kompletten ki kell cserélni. Ezt ki lehet vitelezni néhány ezer forintból is. S akárcsak a gatya megfoltozása, a szőnyeg helyrerakása sem tűnik bonyolultabbnak.

Ha van otthon a lerakott padlószőnyegből maradék (például azok a része, amelyek megmaradtak, amikor a padlószőnyeget lerakták), akkor azokat a részeket használjuk fel most. Egyszerűen csak vágjuk ki a kiégetett részt és illesszünk a helyére egy ugyan akkora foltot a maradékból. Egy kis színeltérés az elején adódhat, de az új illesztés is majd „belekopik” a szőnyeg többi színárnyalatába.

A technikát a klasszikus szőnyegek esetén is alkalmazhatjuk, bár ott egy fokkal nehezebb dolgunk lesz, elvégre azt nem vághatjuk kedvünkre. Viszont úgy tehetjük láthatatlanná a dolgot, hogy a mintának szánt darabot lehetőleg a kivágott égett folttal megegyező formában vágjuk ki.

Mindkét esetben kétoldalú ragasztót használjuk, ami a mintának szolgáló rész széleinél legyen. Ezután helyezzük, a kivágott részre rá az új darabot majd illesszük be és kissé nyomkodjuk le, hogy a ragasztó kellőképp tapadjon. A kiálló szálalak vágjuk le és kész is!

(Forrás: kezmuvesseg.co.hu | Kép: pixabay.com)