Jump to content

Firkafelületek a gyerekeknek

2017. 11. 29. 08:46

Vehetünk kiszínezhető tapétát, hogy ne a falra rajzoljanak, de ennél sokkal olcsóbb házi megoldásokat is mutatunk.

A gyerekek imádnak rajzolni, és a falra különösen izgalmas lehet alkotni, de a szülők, akik tisztában vannak egy újrafestés árával, nem feltétlenül díjazzák az édes kis barlangrajzokat. Hogy megelőzzük az efféle baleseteket, érdemes külön felületet kialakítani erre, és aztán a gyerekeket rávezethetjük, hogy inkább oda firkáljanak. Pár profi megoldás után bemutatunk házi módszereket is, amivel nagy rajzfelületet biztosíthatunk a gyerekeknek.

Egy francia cég kedves megoldást kínál a falra firkáló gyerekek szüleinek: nagyméretű posztereik olyanok, mint egy hatalmas kifestőkönyv egyik oldala.

Ehhez hasonló itthon is kapható, de nem olcsó mulatság. (Mr. Perswall: Hide and Seek)

Egy német tervező a problémát felismerve egy külön erre szánt projektort fejlesztett ki. A gyerekek fényceruzával rajzolhatnak a falra, és a vonalakat a masina vetíti ki, így takarítás helyett csak ki kell kapcsolni.

Ennél sokkal költséghatékonyabb megoldás lehet, ha beszerzünk egy irodaszerboltokban néhány ezer forintért kapható tekercses papírt. Ha átdugunk a tekercsen egy PVC-csövet, majd egy madzagnál fogva a falra akasztjuk, a kis művészek hónapokig rajzolhatnak rá.

Vehetünk flipchart táblához való papírtömböt, ami olyan, mint egy nagyméretű füzet, de egymás mellé ragaszthatunk a falra sima nagyméretű fehér papírokat is, mondjuk csomagolópapírokat a hátsó felükkel.

Még egyszerűbb, ha szerzünk egy fehér táblát, amire filccel lehet rajzolni, így végtelen mennyiségű rajz után sem fogyunk ki a felületből.

Ha inkább a klasszikus fekete táblákat részesítjük előnyben, akkor semmiképp ne álljunk meg egy gyerekeknek való rajztáblánál, bár a gyerekeket az is leköti. Ha veszünk táblafestéket, akkor akár teljesen bemázolhatjuk vele a szoba egyik falát.

Vagy bele is törődhetünk, hogy a lakásunk játszótér, de persze így is vannak szabályok. Kinevezhetünk egy konkrét, félreeső felületet az alkotáshoz, mondjuk egy falrészletet, az egyik ajtó hátsó oldalát vagy egy régi bútor felületét.

Amikor jobb az idő, kimehetünk a gyerekekkel egy biztonságos betonfelületre rajzolgatni. Talán előbb-utóbb még egy rajzversenyre is benevezhetünk.

Ha mégis jut firka olyan falfelületre, ahová nem kellett volna, akkor érdemes megpróbálni szódabikarbóna és víz keverékével letisztítani. Csak hagyjuk fenn kicsit, mielőtt letöröljük.

(Forrás: nlcafe.hu)