Jump to content

A többfunkciós mágnestábla

2017. 12. 28. 14:38

Mindig is odavoltam a praktikus, írható mágneses tábláért. Remek emlékeztetők helyezhetőek el rajta, dekoratív moodbordok hozhatóak létre, gyakorlati haszna mellett pedig, ha szép a megjelenése, dekorációnak sem utolsó.

Mivel ez a hónap az iskolakezdés és az ehhez kapcsolódó teendők és átalakítások körül forog elhatároztam, hogy a gyerekszobába készítek a színvilághoz és a stílushoz is illő mágneses dekorációt.

A hozzávalók:

  • mágnestábla
  • mágneses műanyag betűk
  • mágneses kerámia virágok
  • csiszoló papír
  • Pinty Plus műanyag alapozó spray
  • Pinty Plus kréta festék spray (rose garden)
  • Pinty Plus Art kézműves lakk spray (matt)
  • Pinty Plus Evoulution akril spray (arany)

Először a nyers fa keretet egy kicsit megcsiszoltam, majd portalanítottam. A fehér mágneses részt újságpapírral borítottam, a fa kerethez csatlakozó széleknél maszkolószalaggal rögzítettem, hogy semmiképpen se szökjön festék a mágnestábla részre. Aztán jöhettek a festékek.

A munkát a műanyag mágneses betűkkel és virágok alapozásával folytattam. Pinty Plus műanyag alapozó spray-vel tettem megfelelővé a felületet ahhoz, hogy a festék tartósan tapadjon. A műanyag alapozó átlátszó, nagyon kell figyelni, hogy hova jutott már belőle és hova nem. Ezt a réteget nem érdemes kihagyni, hiányában felülettől függően pattogva szökhet a festék.

A fa keretnél nem volt szükség alapozóra, egyből a gyönyörű, matt Pinty Plus kréta festék spray-vel fújtam, ami tökéletesen tapadt és már az első réteg is tökéletes fedést adott. (Ez volt különben az első találkozásom a most méltán oly népszerű Chalk Paint-tel. A spary-vel nagyon könnyen lehet dolgozni vele és gyönyörű felületet képez. )

Az alapozó száradása után a színes betűkre is rózsaszín Pinty Plus kréta festék  került. Itt már nem mindenhol volt elég az egy réteg, az erősebb színűeknél 15 perc száradást követően szükség volt még egy vékony rétegre. A betűk hátulját nem érdemes fújni, a rákerülő festék gyengíti az eredetileg sem erős mágnest. Bizonyos betűknél azonban a kis réseket csak úgy lehetett színezni ha megfordítottam a betűt. Hm valamit valamiért.

A virágok zöld szárát maszkolószalaggal védtem a festéktől, így zöldek maradhattak. Bizonyos betűk a dekoratívabb hatás érdekében arany színű Pinty Plus Evoulution akril spray-vel lettek színezve. Gyönyörűek. (Először menta zöld kréta festékkel szerettem volna, de az arannyal még jobban mutatnak.)

A krétafesték egy ultra matt, érintésre kissé szemcsés, krétás felületet képez így ajánlott rá egy lezárás. Ezt  Pinty Plus Art kézműves lakkal oldottam meg. Mivel matt változatban is kapható, a látványt nem befolyásolja, megmarad a bársonyos, pillecukor hatás.

Íme a végeredmény, mely csodásan mutat a képtartó polcon. Jelenleg egy dimenziós Oscar Wilde idézet díszít rajta, de bármikor lehet sima mágnestábla, filccel írható felület vagy betűzős játék alapja is.

(Forrás: kezmuvesseg.hu)