Jump to content

Alvópárna babáknak varrás nélkül

2018. 02. 02. 18:50

Édesen aludhat a babánk ezen a varrás nélkül elkészíthető pihe-puha babapárnán, amit akár ajándékba is adhatunk a gyerekes ismerősöknek.

Miután nagyon szerettétek a varrás nélkül elkészíthető rojtos takarót bemutató cikkünket, most bemutatunk egy babáknak való alvópárnát, ami ugyanazzal a megoldással készül. Ehhez is két darab polár vagy thermoanyagra van szükségünk, valamint ollóra és töltőanyagra.

Bár téglatest alakú vagy ovális alvópárnát is készíthetünk, a kör alakú még helyesebb, viszont megvan a trükkje, hogyan tudunk hozzá két szabályos kört rajzolni az anyagunkra a szabáshoz. Ehhez egy kis házi körzőt kell készítenünk: fogjunk egy ceruzát, kössünk rá egy zsinórt, ami hosszabb, mint amekkora kört szeretnénk rajzolni, az egyik végére kössünk egy ceruzát, a másikra egy varrókrétát. Ha nincs kéznél varrókréta, akkor egy filc is megteszi helyette.

Ezután tekerjük fel a ceruzát a fonalra, amíg meg nem kapjuk a kívánt hosszt, ha például 100 centi átmérőjű párnát készítünk, akkor 50 centi hosszúra hagyjuk a fonalat. Tegyük egymásra a két polár anyagunkat egy sima felületen, állítsuk a közepükre a ceruzát, húzzuk ki egyenesre a fonalat, és a másik végére kötözött krétával vagy filccel rajzoljuk meg a kört. Közben engedjük, hogy a ceruza is körbeforogjon.

Most tekerjünk le 12 centiméternyi fonalat a ceruzáról, és rajzoljunk egy 12 centivel nagyobb sugarú kört az előző köré, majd mielőtt elvesszük a ceruzát, jelöljük meg a kör közepét. A külső körvonal mentén rögzítsük az anyagot gombostűkkel, majd vágjuk körbe a két anyagot egyszerre. Ezután egy vonalzóval jelöljük be a belső körön, hol fogjuk bevágni a rojtokat, ehhez 2,5 centinként tegyünk egy jelet a vonalra.

Most a külső körön is be kell jelölnünk a vágások helyét. Ehhez fogjunk egy hosszú egyenes tárgyat, mondjuk nagy vonalzót, vagy egy pálcát, amit az egyik ponton a kör közepéhez, a másikon a belső körvonalon behúzott jelölések egyikéhez illesztünk. Ahol a pálca metszi a külső kört, ott tegyünk egy jelölést, majd haladjuk ugyanígy tovább körbe. Ha a végére értünk, akkor elkezdhetjük bevágni a rojtokat, majd kivehetjük a gombostűket, és már túl is vagyunk a nehezén.

Ezután kezdjünk hurkot kötni a rojtokra, ahogy mondjuk egy lufi száját is elkötnénk. Nem árt, ha duplán kötjük, főleg ha nagyobb gyerek is van a háznál, aki esetleg szintén bekuckózik majd a párnára. Mielőtt körbeérnénk, tömjük ki a párnát valamilyen töltőanyaggal. Ehhez használhatunk tömővattát, amiből antiallergén verzió is kapható, de kereshetünk töltőanyagot töltőflíz vagy szilikonizált poliészter golyó néven is. Nem baj, ha pufira tömjük a párnát, mivel használat közben úgyis összetömörödik majd valamennyire.

(Forrás: nlcafe.hu)