Jump to content

Süthető gyurma II.

2016. 05. 14. 10:00

Ha az alapanyagot már beszereztük és a modellezéshez rendelkezünk eszközkészlettel is, kezdhetjük a munkát!

Első lépésként tisztítsuk meg a kezünket és az eszközöket, mivel a gyurmának megvan az a rossz szokása, hogy az összes létező szöszt és port magába gyűjti. Ha nincs ötletük mit készítsünk, akkor érdemes olyan képet keresnünk, ami lépésről lépésre bemutatja, hogy jutunk el a kívánt végcélig. (Később már bármilyen képet meg tudunk majd alkotni a saját képzeletünk után szabadon, de az indulásnál azért jól fog jönni egy mankó…) Sütőpapíron dolgozhatunk, amit ha elkészültünk tegyünk egy tepsibe. Előmelegített sütőben 110°C-on fél óráig süssük őket. Gázsütő esetében a legalacsonyabb fokozat használatát javaslom előmelegítés nélkül. Viszont ebben az esetben 1-2 „tesztsütést” javaslok, mivel idő kell az anyag kitapasztalásához. Sajnos gázsütő és gázsütő között óriási különbségek vannak, ezt én is a saját káromon tanultam meg… Ha túl sokáig/magas hőfokon sütjük, akkor szó szerint megég a gyurma (hólyagos, barnás színű lesz). Ha rövid ideig/túl alacsony hőfokon sütjük, akkor pedig porladni fog a későbbiekben. Amikor a gyurma elkészül ruganyos, de szilárd állagú lesz. Ha pedig kihül már kedvünkre ragaszthatjuk, festhetjük és lakkozhatjuk is. Ragasztóból vagy minőségi ékszerragasztót használjunk vagy gél állagú pillanatragasztóból átlátszóra száradót.

Sok sikert a jövőbeli munkákhoz!

(Fotó: http://image.hotdog.hu)