Jump to content

Mire jó a 3D por?

2016. 07. 05. 09:27

Ahogy a nevéből is adódik a 3D por térbeli díszítések, különlegesen egyedi, kiemelkedő textúrájú felületek létrehozására alkalmas. Ennek sokféle módja van, és mi most összegyűjtöttünk néhányat, amelyek biztosan kedvet hoznak nektek is alkotáshoz!

A 3D por segítségével különleges térhatású felületeket készíthetünk, úgy, hogy a színt is mi magunk határozhatjuk meg. A munkánk színvilágához igazodva a leginkább ahhoz illő pasztát keverhetünk néhány pillanat alatt. A finomszemcsés 3D port alapozófestékkel, vagy bármilyen színű akrilfestékkel kb. 1:1 arányban összekeverve olyan paszta állagú masszát kapunk, amit sablonba tudunk kenni. A keverési arány függ a festék sűrűségétől, így ha úgy érezzük, hogy túl folyós vagy túl masszív a paszta, akkor korrigáljuk 3D porral vagy festékkel.

A masszát spatulával célszerű felhordani. A leglátványosabb eredményt sablon használatával érhetjük el. Ha nincs külön 3D sablonotok, magatok is készíthettek dekorgumiból sniccerrel kivágva.

Legalább egy órát hagyjuk száradni, sőt akár hajszárítóval is segíthetünk a folyamaton. Ezután akár csiszolhatjuk is!

Ha a 3D port színes akrilfestékkel 1:2 arányban keverjük, akkor táblafestékként használhatjuk.

Fordított arány esetén (kb. két rész 3D por és egy rész akrilfesték vagy alapozó) egy nagyon sűrű anyagot kapunk, amibe akár mintát is nyomkodhatunk, pl. szilikon bélyegző segítségével.

Száradáskor a legfontosabb szabály, minél több festék van a masszában, annál lassabban szárad! Így akár 2-3 óra is lehet a száradási idő, utána lehet csak festeni.

3D-s textúrákhoz ajánljuk még a 3D golyókat is, amiket színes akrilfestékekkel összekeverve vihetünk a felületre. Több réteg felhordásával izgalmas textúrát hozhatunk létre.