Jump to content

Hogyan varázsolhatja otthonát még izgalmasabbá egy kis mozaikkal?

2017. 06. 24. 03:30

A lakásépítéseknél és a lakások felújításánál egyre divatosabbak a mozaikkal burkolt felületek. Jellemzően fürdőszobákban, konyhákban, medencékben és gőzkabinokban fordulnak elő, de igény szerint a lakás más részein is találkozhatunk velük, akár díszítési céllal is. Anyaguk szerint lehetnek kerámiából, kavicsból, kőből, és üvegből.

Számos kérdés merülhet föl azügyben, hogy mivel és hogyan készítsük el a mozaik burkolatot…
Ezen burkolatok fektetésénél az egyik legfontosabb az aljzatok megfelelő előkészítése.

Tartós vízterhelésnek kitett helyeken, illetve kültéren – de időszakos vízterhelésnek kitett beltéri helyeken is – mindenképpen vízszigetelést ajánlunk alkalmazni.

Az így előkészített aljzatokra a mozaikokat többféle ragasztóval lehet burkolni, de ha gyorskötésű ragasztót választunk, akkor fokozottan oda kell figyelni a ragasztók nyitott idejére, mert ha bőrösödés után helyezik fel a mozaikokat, nem jön létre megfelelő tapadás. A ragasztókban létezik fehér színű ragasztó, mert a világos vagy átlátszó mozaikoknál átüthet a szürke ragasztó, vagy árnyalatbeli különbségeket okozhat.

Nagyobb felületeknél vagy medencénél érdemesebb nátronpapírra kasírozott mozaikokat alkalmazni. Kisebb felületekre a hálókasírozott változatot (medencébe nem ajánlott), vagy darabonkénti ragasztást szokták használni.

Fugázóanyag választása esetében dönthetünk normál vagy gyors kötésidejű cementes fugázóanyag mellett, ha azonban még esztétikusabb hatást szeretnének elérni, a cementkötésű fuga helyett epoxigyantát is használhatunk.
Ez a fugázóhabarcs teljesen vízzáró, és ragasztásra is alkalmas. Igaz, érdemes szakemberekre bízni a bedolgozását. Azonban ha valami igazán különlegesre vágyunk, választhatunk csillámokkal díszített fugázót is.

Még néhány tanács, amit érdemes betartani, hogy elkerülhetőek legyenek a problémák, és biztosan nem fog csalódni a mozaikkal készült burkolatban:
•    A hálóra kasírozott üvegmozaikok tartós vízterhelésnek kitett felületek burkolására teljesen alkalmatlanok.
•    Száraz helyiségekben, fürdőszobákban, konyhákban használhatók, de medencékben semmi esetre sem.
•    Intenzív vízhatásnak kitett felületek (pl.: zuhanyzók) fugázására vízzáró epoxy fugázóhabarcs használata ajánlott.
•    Homlokzatokon, úszómedencékben, erkélyeken és teraszokon kizárólag az előlapjukon kasírozott mozaikok használatát ajánljuk.

(Forrás: kezmuvesseg.hu | otletmozaik.hu)