Jump to content

Festék spray kisokos

2017. 09. 10. 02:43

Évekkel ezelőtt ismerkedtem meg a festék spray-vel és azonnal rajongója lettem. Fújtam vele majdnem mindent, régi kopottat és csúnyább színű újat, a spray festékkel újraszínezve illesztettem a választott tárgyat otthonunkhoz.

Állítom, hogy egy tárgy átalakításának a spray-vel való átfestésnél jobb, könnyebb és egyszerűbb módja biztosan nincs. Aki  jó minőségű terméket használ és azt jól is használja, biztosan elégedett lesz a változással.

Spray festékkel az ecsetes pingálásnál szebb, egyenletesebb felület hozható létre, nem kell festéket kevergetni, megfelelő ecsetet választani és nem kell bajlódni ezek tisztításával sem. Különösen kisebb, precízebb fedést igénylő területeken hasznos ha gyorsabban, kevesebb maszatolással dolgozhatunk. Elég, ha a tárgyak formája tetszik, megfelelő alapozás és sprayfestékes színezést követően bármilyen felületű kiszemelt dolog új, szebb köntösben tündökölhet.

Sprayfestő karrierem elején nálam sem volt teljesen zökkenőmentes a helyes alkalmazás elsajátítása, és a silányabb minőségű termékek után a tökéletesen fedő tartós sprayfesték megtalálása is időbe telt, de most már sokat tapasztaltam, és ezeket a hasznos tanácsokat most megosztom veled.

Hol fessünk?

Szélcsendes időben szabadtéren, vagy jól szellőző zárt helyiségben dolgozzunk.

Egy kartondoboz vagy kartonlap segít abban, hogy a környezet ne színeződjön el. Tegyük a dobozba a festendő tárgyat vagy tegyük alá a kartonlapot. A vékony festőnejlon nem szerencsés, a fújás által keltett légmozgás a festéktől nedves tárgyra fújhatja.

Mikor fessünk?

A hőmérséklet legyen az egész száradás alatt 5 fok fölött, mivel ezalatt a sprayfestékben lévő gázok természete megváltozik, a festék nem köt.

A festésre a 20 ℃ körüli hőmérséklet a legideálisabb.

Kerüljük a tűző napsütést és a nagy páratartalmat is.

Hogyan fessünk?

A festendő felület mindig legyen tiszta, száraz, zsír és pormentes, hiszen ellenkező esetben a tapadás nem lesz megfelelő.

Használat előtt a festéket alaposan rázzuk fel, hogy a pigmentek eloszlása egyenletes legyen. A kannában lévő kis fém golyók segítik a festék egyenletes elkeverését. Hosszabb munka során festés közben a fújások között is rázzuk fel időnként.

Kb. 25 cm távolságból fújjuk a festéket jobbról balra, majd felülről lefelé.

Lengő mozdulatokkal dolgozzunk, úgy, hogy a festést soha ne a festendő tárgyon hagyjuk abba.

Inkább több vékony réteget vigyünk fel a flakonon lévő újrafesthetőségi időt betartva, másképp a festék megfolyhat és ennek javítása (száradás, csiszolás, újrafestés) hosszadalmas és macerás lehet. Figyelem! Hosszabb száradási idejű festékeknél a rétegek felvitele között ismételten óvatos portalanításra szükség lehet.

Különösen az egyenetlen felületű tárgyaknál érdemes a különböző rétegeket más és más szögből fújni, hogy mindenhol szépen egyenletesen fedjen.

A sprayfesték dobozán feltüntetett száradási időt mindig tartsuk be, és figyeljünk arra is, hogy ez hidegebb, nedvesebb időben meg is hosszabbodhat.

A festés végeztével, – hogy ne száradjon be a festékspray – fejjel lefelé tartva a flakont néhány kis fújással ürítsük ki a szórófejet, így nem lesz vele gond a következő használat során.

Alapozás szükséges?

A jó minőségű spray festék alá, ha nem lesz aktív használatban a tárgy, a felületén a festék jól tapad, és nem szívja nagyon a színt nem szükséges alapozó festékréteget felvinni. A kültérre szánt és a használati tárgyakat, bútorokat mindenképpen anyagának megfelelő alapozó sprayfestékkel alapozzunk. Bizonyos anyagoknál, pl. műanyagok az alapozó használata elengedhetetlen.

Védőfelszerelés, tisztálkodás

Mivel a festékek többsége mérgező, szájmaszk és kesztyű használata javasolt. Mindemellett a  az egyik legjobb dolog a sprayfestésben, hogy kesztyű nélkül is nem vagy csak alig leszünk tőle festékesek. A legtöbb festék vízzel és szappannal jól lejön. Hasznos és jól működő tipp az olívaolajas bedörzsölés, ez még a kezünket is ápolja, puha és bársonyos lesz tőle bőrünk.

Végül a legfontosabb kérdés:

Melyik festéket válasszam?

Tapasztalataim szerint a legjobb sprayfestékek a spanyol Novasol cég Pinty Plus sprayfestékei, melyeknek különleges összetevői és a magas pigmenttartalom garantálják a tökéletes fedést. Akril, vízbázisú és oldószeres festékeik számtalan színben, fényes, matt és selyemfényű változatban kaphatóak. Speciális, a különböző anyagú felületekre kifejlesztett alapozóik felvitele után a szín garantáltan remekül tapad. Speciális technikai sprayfestékeiket a háztartásokban (radiátorfesték, inoxfesték, kovácsoltvas spray) és az iparban alkalmazzák, az Art & Craft vonal termékeinek (lakkok, fixálók) felhasználói a kreatív kézművesek, művészek.

(Forrás: kezmuvesseg.hu)