Jump to content

Horgolj!

2017. 11. 25. 02:18

A horgolásról azok a kis terítők jutnak eszünkbe, amit a nagymamánk horgolt kiskorunkban a rádió alá, ám itt az ideje leszámolni ezzel a tévképzettel. A horgolás jóval több, mint amit eddig jelentett számunkra.

Az én nagymamám lelkesen horgolt, hosszú estéket töltött azzal, hogy szépséges terítőket, alátéteket, néha takarókat készítsen. Már tőle megtanultam gyerekkoromban a horgolást, de az ízére igazán csak az elmúlt pár évben kaptam rá, amikor felfedeztem, mennyi mindent készíthetek vele a gyerekeimnek és magamnak. Terítőt még egyet sem horgoltam, de ezer kis virágot, kendőt, figurát, girlandot igen, a most futó nagy projektem pedig épp egy csíkos babatakaró, ami a decemberben érkező kislányomnak készül.

Relaxáció és zen

Nemcsak azért érdemes beleszeretni a horgolásba, mert hihetetlenül aranyos és gyönyörűséges cuccok kerülhetnek ki a kezeink közül, amik teljes mértékben egyediek, hanem azért is, mert relaxációs hatása van. Legalábbis az én életemben maximális kikapcsolódást nyújt, amikor például válságban voltam – bár én hajlamos vagyok napról napra válságot kreálni abból is, ami nincs, de ez kivételesen valós válság volt –, egy hétvégén keresztül semmi mást nem csináltam, csak megszállottan horgoltam, és ezalatt tisztáztam magamban az élet nagy kérdéseit. Azóta alig várom egy-egy stresszesebb nap után, hogy hozzájussak a horgolásomhoz, ilyenkor a kötélen táncoló idegek kisimulnak, a gyomorideg feloldódik, és az agy zen állapotba kerül. 

Kézzel fogható siker

Ahogy én megfejtettem, a relaxációs hatása leginkább abban rejlik, hogy a horgolás során egy rendezetlen valamiből (fonalgombolyag) egy rendezett valami lesz (alkotás, ami kikerül a kezeink közül). A hozzáértő pszichológusok persze ezt sokkal tudományosabban le tudják írni, de a lényege lecsupaszítva ennyi: rendet vág a káoszban. Ráadásul még létre is hozunk valamit, ami belátható időn belül elkészül, ami különösen jó érzés, ha olyan munkánk van, aminek úgy tűnik, semmi kézzel fogható eredménye nincs. A horgolt kisvirág olyan szinten kézzel fogható, hogy a szív örömtáncot jár tőle – pár percig, mert aztán új minta után nézünk rögtön, hogy újabb szépséget alkothassunk. A saját örömünkön túl pedig külön jutalomjáték, ha gyerekeknek horgolunk, mert hatalmas adag mosolyt kapunk tőlük cserébe.

Csak lazán!

A legjobb a horgolásban, hogy nem kell hozzá hatalmas kézügyesség, egyszerűen meg kell tanulni a pálcákat, leolvasni a mintákat, amikből ingyenesen van fenn bőven a neten, és bevásárolni fonalakból. Olyan ingyen letölthető mintákat gyűjtöttem, amiket én mindenképp meg szeretnék valósítani, még horgolós klubot is alapítanék az érdekükben. A képekre kattintva elérhetőek az ingyenes minták, amik alapján meghorgolhatók ezek a szépségek. Ha pedig még sosem volt horgolótű a kezetekben, és most állnátok csak neki, akkor ide kattintva egy egész horgolósuli érhető el videókban mindenki számára.

(Forrás: kezmuvesseg.hu)