Jump to content

Hófehér (porcelán) gyurma recept

2018. 01. 22. 02:15

Ismét egy szupertitkos recept következik a receptes füzetemből! Sokáig kerestem, míg rátaláltam erre könnyen formázható gyurmára, mely finoman csillogó, hófehér, elegáns megjelenésű, akár egy gyönyörű menyasszony.  De hogy ne kelljen rá annyit várni, következzen a recept.

Hozzávalók:
  • 1 csésze szódabikarbóna
  • 1/2 csésze kukoricakeményítő
  • 3/4 csésze víz
 
Mivel egy átlagháztartásban talán nincs ennyi szódabikarbóna, és én sem tudtam először, hogy az mennyi lehet, így lemértem: a csésze szódabikarbóna kb. 300 g. A porokat összekeverjük, majd a vizet hozzáadva elkeverjük. Alacsony lángon “főzzük”, míg  sűrű gyurma állagú nem lesz. Ezután fóliába kaparjuk, és abba becsomagolva hagyjuk kihűlni. Formázás után kb. 80 fokra előmelegített sütőben lehet szárítani 1 órát, közben megforgatva. Figyelem! Nem sütni, csak szárítani, mert akkor megbarnul.
 
Száradás után a gyurma festhető. Ha maradna belőle nyersen, akkor a hűtőbe teszem becsomagolva, bár nemigen szokott maradni, mivel nálunk a gyurmázás és a “szaggatós” süti sütés a gyerekek kedvenc elfoglaltsága, nincs az a gyurma mennyiség, ami  elég lenne.
(Forrás: kezmuvesseg.hu)