Jump to content

SzínezŐrület

2018. 03. 28. 09:42

Ezidáig csak a gyerekek színeztek, és a különbőző kifestőkönyveknek ők voltak a célcsoportjai. Rövid ideje a helyzet megváltozott, és megjelentek a könyvesboltokban a felnőtteknek szánt színezőkönyvek. Nem is akármilyenek, hanem igényesebbnél igényesebb darabok csodálatos motivumokkal és mintákkal. Ezzel gyakorlatilag egy új hobbi alakult ki, amely igencsak előnyös.

A rajzolás a színezéshez képest másfajta tevékenység, hiszen ott meg kell látni és le kell képezni az adott mintát. A sikerélmény pedig nem jön könnyen azok számára, akik nem rendelkeznek különösebb művészi hajlamokkal. Sajnos az emberek többsége ennek okán az iskolás koron túl le is szokik a rajzolásról és színezésről.

Pedig ennek a tevékenységnek a fejlesztő hatása nem csak gyerekkorban, hanem felnőttkorban is érvényesül. A színezőkönyvek előnye, hogy azok is előleszeretettel használják, akik kevésbé szívesen rajzolnak, és úgy érzik, a rajzoláshoz, festéshez nincs tehetségük. A színezéshez elegendő a türelem és a kikapcsolódásvágy.

No de mégis miért érdemes kipróbálni ezt az új hobbit, mi az, amit fejleszt a színezés?

  • A jobb agyfélteke működését
  • A spirituális, érzelmi- és téringelligenciát
  • A finommotorikus képességeket
  • Segít abban, hogy kitartó személyiségek legyünk
  • A precizitást és a szépérzéket
  • Elősegíti, hogy megéljük és kifejezzük az érzelmeinket
  • Nyugodtabbá tesz, ha pedig este színezünk, jobban alhatunk

A színezőkönyv mellé megéri különleges színesceruzákat, tollakat és filceket beszerezni, ha tehetjük. Használjunk minél több színt, natúrt és csillogót egyaránt! Szintén kiváló ötlet, hogy ugyanazt a mintát több példányban nyomtatjuk ki. Az első színezés alkalmával felírjuk a lap hátoldalára, hogy milyen érzéseink vannak jelenleg, hogy érezzük magunkat aznap. Majd egy későbbi alkalommal újra elővesszük és kiszínezzük az adott mintát, és szintén leírjuk az érzéseinket, majd a kettőt összehasonlítjuk. Érdekes összefüggéseket és változásokat fedezhetünk fel!

(Forrás: hajraegeszseg.hu)